ЧИТАТЕЛИ СИГНАЛИЗИРАТ: Служители на „Паркинги и гаражи“ – Благоевград иззеха правомощията на полицията, пълнят общинската хазна с неправомерни глоби на инвалиди

Служители на благоевградската общинска фирма „Паркинги и гаражи“ са иззели функциите на полицията и с неправомерно наложени глоби пълнят хазната на гърба на инвалидите, сигнализират във вестник „Струма“ потърпевши. Шофьори с право на безплатно паркиране в „синя зона“ с инвалидна карта възмутени реагираха, че стюардите изискват талона за проверка, въпреки че законът е дал това право само на органите на реда. Без документ, доказващ времето на престой на автомобил с инвалиден талон на обозначено паркомясто, продължават да се поставят блокиращи устройства и да се глобяват „нарушители“.

„Не ми се разправяше, не мога да правя скандали и си платих 10 лв. да освободят колата ми“, обясни мъж на средна възраст, чийто автомобил преди седмица бе „заключен“ от служители на „Паркинги и гаражи“ на ул. „Св. Иван Рилски“ под джамията. Той показа касовия бон за наложената му санкция от 10 лв. за това, че колата му била престояла повече от 3 ч. на инвалидното място, но отбеляза, че никой от общинската фирма не му е издал документ или бележка, доказващ действително изтеклото време на паркиране. На фискалния бон като мотив за глобата е посочено само  „Такса блокиращо устройство“, а любезната покана „Заповядайте пак!“ звучи повече от иронично.

„Наредбата ни дава право да правим проверки. С инвалидна карта може да се паркира само в присъствие на притежателя й. Това го пише в закона, проверете си го“, бе коментарът на шефа на „Паркинги и гаражи“ Васил Атанасов на въпрос на „Струма“ на какво основание служителите му правят проверки, които са в правомощията на органите на реда. Зам. кметът по сигурността на Благоевград Любен Милев бе категоричен: „Пропускът се издава на инвалида, не на шофьора, защото има инвалиди, които не могат да управляват кола. Друг е въпросът, че много байганьовци се възползват от предимствата, дадени на  роднини инвалиди. Стюардите към „Паркинги и гаражи“ нямат правомощия по Закона за движение по пътищата да проверяват водача. Това право имат само съответните органи на реда“, категоричен безам. Кметът Л. Милев и призна, че недоумява защо служителите на В. Атанасов си превишават правата.

Припомняме, че промени в Наредбата за опазване на общинската собственост и охраната на обществения ред бяха направени с гласовете на 34 общински съветници по предложение на кмета инж. Румен Томов на 29 януари т.г. С тези промени инвалидите се задължиха да паркират само на определените за тях места в „синя зона“, а престоят на автомобилите бе ограничен до 3 часа. В началото на април читатели сигнализираха, че от „Паркинги и гаражи“ налагат глоби, без да огласят направената промяна със съответните стикери на пътните знаци и без да издават каквато и да е квитанция или друг документ, сочещ часа на паркиране за засичане на времето. На въпрос как става засичането на времето шефът на общинското дружество В. Атанасов обясни, че служителите му снимали автомобилите.

„За първи път чувам, че има случаи на санкционирани инвалиди“, възмути се искрено общинската съветничка и юрист Албина Анева и емоционално реагира: „Дотам ли стигнахме, от глоби на инвалидите да се издържа общината!“. Тя коментира, че е редно паркирането да се ограничи на определените за хора с трайни увреждания паркоместа, но бе категорична: „Не може стюардите да не издават документ за санкция, в който да не е упоменато от колко до колко часа е извършено нарушението, те са длъжни да дават някаква бланка с фиш, в която да се посочва времето на нарушението. Снимката не е доказателство. А за проверка на инвалиден талон служителите на „Паркинги и гаражи“ са длъжни да извикат органите на Пътна полиция“, заяви юристката.

Любопитно е, че ограничението за максимум 3 ч. паркиране в „синя зона“ важи и за платените паркоместа, но досега няма заключен с блокиращо устройство автомобил, чийто шофьор е платил за 4 и повече часа престой.

Припомняме, че  правото на неограничено безплатно паркиране в „синя зона” в Благоевград бе отнето само на инвалидите, кметове на населени места, общински съветници и собственици на електрически автомобили не са засегнати  и паркират където си искат и за колкото време искат. Това право неотдавна със своя заповед екскметът инж. Р. Томов даде пожизнено и на всички градоначалници, в това число и на себе си. В средата на април той внесе предложение до ОбС времето за престой на инвалидно място да се увеличи на 5 ч.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

1 Коментар

  1. Доли

    Тези са пълни СЕЛЯЦИ има един от Брезница е няма такава глава в целия град пълен селтак

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *