ЧИТАТЕЛИ СИГНАЛИЗИРАТ! 6 м. след смърт на студентка, прегазена от камион на „зебра” пешеходните пътеки в Благоевград продължават да са в окаяно състояние въпреки разпореждането на главния прокурор до 30 юни нарушенията да бъдат отстранени

Пешеходните пътеки в Благоевград продължават да са в окаяно състояние, а на 30 юни изтича срокът, който бе определен от главния прокурор Сотир Цацаров, за отстраняване на нарушенията, сигнализираха в „Струма” читатели.

Репортерска проверка вчера установи, че хоризонталната маркировка не е обновена, а цветовете на пешеходните пътеки са различни и избледнели. В района на Езиковата гимназия има две пешеходни пътеки с различна окраска – едната в червено и бяло, а другата само в бяло, като линиите са изтрити и не се забелязват /сн. 1, 2/.

Не са еднакви и пешеходните пътеки на бул. „Св. св. Кирил и Методий“ срещу кафене „Радина“ и срещу Трето ОУ „Димитър Талев“, които са на не повече от 30 метра една от друга. Едната е с двойна прекъсната линия, а другата е тип „зебра” /сн. 3, 4/. Една с една не си приличат даже и пешеходните пътеки пред сградата на полицията на ул. „Владо Черноземски” и тази встрани от нея на ул. „Менча Кърничева“ /сн. 5, 6/. Заличена е боята и на пешеходната пътека пред стария мол /сн. 7/. Това констатира вчера и районният прокурор на Благоевград Борислав Ковачки.

Попитан за коментар какво се случва с пътната маркировка в Благоевградска област, където бяха установени най-големите нарушения, и какво се прави, за да се приведат в нормата, вр.и.д. шеф на КАТ ст. инспектор Петър Овнарски заяви: „В нашата област имаше доста пешеходни пътеки, които не отговаряха на  стандартите. Дадени са предписания на общините, следим как се изпълняват. На 30 юни ще има контролна проверка по отношение на разпореждането от април и ако трябва нещо да се дооформи, ще дадем нови предписания. В момента в Благоевград и малките населени места се полага вертикалната маркировка, опресняват се пешеходните пътеки, привеждат се вече според изискванията и мисля, че до 30 август общините трябва да се справят, тъй като това е тяхно задължение“.

Припомняме, че след като през декември миналата година камион прегази студентка на пешеходна пътека  до общежитията на Югозападния университет в Благоевград, главният прокурор възложи на МВР и МРРБ да извършат проверка на пешеходните пътеки в цялата страна, като особено внимание бе обърнато на „зебрите“ в районите на училищата и детските градини. При проверката на близо 14 000 пътеки бяха установени фрапиращи пропуски.

Данните бяха огласени през месец март от главния прокурор Сотир Цацаров, който заяви, че може да се направи „срамен списък на нарушителите, тъй като става въпрос за човешки животи“. Сред откритите нарушения са липсващи знаци в много области, неправилно разположение на пешеходните пътеки, неправилно маркиране и неправилна сигнализация.

„Не насърчавам споделената отговорност да размива конкретната отговорност на всяка от институциите“, заяви тогава главният прокурор и настоя работата по превенцията да бъде критично засилена.

Сотир Цацаров разпореди Министерството на регионалното развитие и благоустройството да изготви регистър на пешеходните пътеки и настоя неизпълнението на предписанията да се санкционира строго. Министерството на вътрешните работи трябваше да издаде разпореждания на местната власт да се отстранят нарушенията не по-късно от 30 юни 2018 година, заповяда още главният прокурор.

Същият е и срокът за промени в нормативната база, въз основа на които да бъдат дадени разпореждания на всички общински власти да предприемат мерки за отстраняване на констатираните нередности. В случай на неизпълнение ще бъдат налагани санкции на съответните кметове, категоричен беше главният прокурор. Той допълни, че след 30 юни ще има нова проверка, която обаче ще обхване само населените места с най-големи нарушения.

13 981 са проверените пешеходни пътеки в страната, средно 499 на територията на всяка областна дирекция на вътрешните работи, а констатираните нарушения са неправилно разположени, неправилно маркирани, износени, без сигнализация пешеходни пътеки. Най-системни са нарушенията в областите Благоевград, Пазарджик, Стара Загора, Хасково, Варна, за всички тези констатации те ще получат конкретни предписания, обобщи тогава вътрешният министър Радев.

„Ние, институциите, направихме необходимото, застанахме заедно, за да изпълним възложената от главния прокурор задача. До 30 юни пешеходните пътеки по републиканската пътна мрежа в страната ще бъдат приведени в съответствие с изискванията към тях. Направената калкулация показва, че необходимият финансов ресурс за целта е 3,7 млн. лв.”, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

За да бъдат изпълнени изискванията, заложени в Наредба №2/17.01.2001 г. и Наредба № 12/05.07.2012 г., на Агенция „Пътна инфраструктура“ бе възложено да изготви регистри на пешеходните пътеки по републиканската пътна мрежа, като крайният срок беше 30 април.

До 30 май пък всяко областно пътно управление бе задължено да заяви необходимия ресурс за привеждане на пешеходните пътеки по републиканските пътища, за които отговаря, в съответствие с нормативно изискуемите характеристики към тях. Пешеходните пътеки по републиканската пътна мрежа, които са 25% от общия брой в страната, са 3531, като 3326 са в населени места, а 205 са извън урбанизираните територии. От тях 80% не отговарят на различни изисквания от двете наредби. В 12% от случаите са използвани маркировъчни бои с цвят, различен от белия. 7% от пешеходните пътеки по републикански пътища, които минават през населени места, са на разстояние, по-малко от 250 м. В 80% от случаите не е маркиран надписът „Погледни“. При над 80% не са спазени изискванията за ширина на пешеходната пътека. Маркировката е износена или напълно заличена при 65% от общия брой пешеходни пътеки по републиканските пътища. Добрата сигнализация изисква влагане на 4354 предупредителни знака съобразно изискванията за тяхното поставяне. Локализирани са и 80 броя, които трябва да се премахнат, като например съществуващи на магистрални участъци, което е недопустимо.

Какво е положението в Благоевград?

Общият брой на проверените пешеходни пътеки в Благоевградска област е 635, от които 627 са в населените места и 8 извън тях. Това установи проверката на МВР, с която „Струма“ разполага.  Пешеходните пътеки, тип „зебра“, в населените места са 535, като от тях 433 са правилно маркирани в бял цвят. Почти 86% от тях са разположени на места, където интензивността на пешеходното и автомобилното движение е налице, като 63% са в близост до училища и детски градини. При повече от една трета от проверените пешеходни пътеки не е маркиран надписът „Погледни“. Над две трети от проверените пътеки са разположени на разстояние, по-малко от 250 метра една от друга, с което област Благоевград се нарежда на четвърто място по този показател в страната. Според законовата уредба се препоръчва разстоянието да е по-голямо от 250 метра. Добрата сигнализация на пешеходните пътеки в населените места изисква влагане на средства за липсващи 210 броя знаци Д17 и за 133 броя знаци А18, съобразено с изискванията за тяхното поставяне.

Изискванията към строителните продукти за сигнализиране на пешеходните пътеки са изпълнени при 71% от тях. Проверените пешеходни пътеки,  очертани с две прекъснати линии в населените места, са 73 на брой – над 7 пъти по-малко от проверените пътеки тип „зебра“. 19 са проверените повдигнати пешеходни пътеки за областта, което е приблизително 28 пъти по-малко от тези, тип „зебра“.

На въпрос на „Струма” кога ще бъдат отстранени нередностите по пешеходните пътеки, от общината отговориха: „През 2018 г. община Благоевград изпълнява пътната маркировка само с бял цвят, съгласно Наредба № 2/17.01.2001 г. за сигнализация на пътищата с пътна маркировка. Комисия е направила оглед на територията на Благоевград, съставен е протокол, като пропуските се отстраняват поетапно”.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *