Читател сигнализира: Безумие! Къртят изолацията и еркер на новата сграда на „Кончето“, за да монтират трафопост

С изкъртване на част от еркера на новата сграда, построена на мястото на комплекс „Кончето“, вчера по обяд започна монтирането на нов трафопост в района. Строителите явно не бяха преценили размера, защото готовата конструкция не успя да „влезе“ в пространството между кварталното кафене на Димитър Орков „Дио Роза“ и новата постройка на „Стройинвест консулт“ – фирмата, с която е свързано името на бившия зам. кмет по строителството на община Благоевград инж. Янко Янков.

„Вижте, това е безумие! Не мога да повярвам, че се случва в ХХІ век, да направиш нова къща и за да сложиш трафопост, да я бутнеш, защото не си взел предварително мерките! Премахнаха част от изолацията, сега къртят еркер и трафопостът пак не може да влезе!“, реагира емоционално пред репортер на вестник „Струма“ живеещият в съседство благоевградчанин Джон Джонсън, прибрал се преди 2 г. от САЩ, където се е пенсионирал като секюрити гард на Хилари Клинтън.

„Това трябва да е трафопост за целия квартал, вместо да се вкара в сградата, където му е мястото, сега го слагат отвън на общинско място. Монтирането му застрашава кварталното заведение, което не е на Митко Орков, а е на нас, хората от квартала, които сме свикнали с него и тук се събираме за мачове и по най-различни поводи. Да бяха взели по-малък трафопост, който да се вмести в свободното пространство, целият град се спира да им гледа сеира!“, показва Джонсън атрактивния монтаж, заради който улицата бе блокирана от няколко големи коли.

Срещу строителството на въпросния трафопост сигнал в прокуратурата внесе след юлската сесия на ОбС съветникът и лидер на ПП „Партия на зелените“ Андон Тодоров. В края на юни местният парламент отложи  решението си за изграждането му заради изнесени от Тодоров данни, че имотът, определен за трафопоста, е фантом. Съветникът посочи, че никъде в документите не е открил съществуването на имот под обявения от главния архитект номер с предназначение за изграждане на трафопост, такъв е имало вътре в сградата на „Кончето“ и след премахването й е изнесен като временен обект, за да се захранва районът.

„Земята е отредена неправомерно, без решение на ОбС, впоследствие в края на юли местният парламент гласува ПУП, без предварително да е отредил в кадастъра общински имот за строителството на въпросния трафопост. Някога там е имало частен трафопост на Кирил Икономов. Всички материали по казуса съм представил в прокуратурата”.

„Още преди година подадох сигнал в прокуратурата за изчезването на трафопоста ми, изграден от мен с лични средства“, съобщи за „Струма“ композиторът Кирил Икономов, собственик на съборената сграда на „Кончето“. „Бях го направил напълно законно върху общинска земя, с всички разрешителни, включително и архитектурно удължаване на сградата, одобрено от главния архитект. Струваше ми страшно много пари, към днешна дата стойността му възлиза на около 100 000 евро с оборудването, свързването, заради което прекарвахме кабели на разстояние 20-30 метра, и след това отново възстанових асфалтовата настилка. Като видях, че трафопостът ми е изчезнал заедно с оборудването, направих снимки, които също съм представил на прокуратурата. С този трафопост освен „Кончето“ се захранваше и болницата, и част от квартала. Вече цяла година чакам отговор от прокуратурата на сигнала си“, каза известният композитор.

Строителството на въпросния трафопост бе одобрено с гласовете на 22-ма общински съветници в края на юли т.г. Разследването по сигнала на Андон Тодоров за имота фантом още не е приключило.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Едисон жичкаджията

    Абе глупаци, жална им майка на живеещите около и над този трафопост, след няколко години ще пипнат рак от електромагнитните излъчвания! Такива трафопостове не бива да се правят близо до обитаеми сгради, опасно е за живота. А тъпотията да къртят готова изолация заради некадърно взети мерки е извън скалата за малоумие! За съжаление в БГ останаха само некадърни тъпаци с купени дипломи без покритие, които си мислят, че са хванали Господ за шлифера!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *