HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Читател сигнализира за гавра с мъртвец: Катафалка зарежда на бензиностанция в Гоце Делчев с труп, бави погребението

В изключително неприятна ситуация са изпаднали близките на 77-годишната Стойна Илиева Канатова в деня на нейното погребение. В неделя тленните й останки били сложени в катафалка, която трябвало да я транспортира до гробищния парк на село Добротино. Вместо това обаче возилото напуснало траурната процесия и шофьорът му отишъл до бензиностанция, намираща се на изхода на Гоце Делчев, за да зарежда бензин. Това твърди в своя сигнал до медията ни синът на починалата жена Николай Канатов.

„15 минути чакахме пред изкопания гроб на гробищата в с. Добротино шофьорът на  катафалката да докара тленните останки на майка ми за погребението й“, сподели пред вестник „Струма“ Николай.

Той допълни, че на 9 юли в 17 часа ковчегът с тялото на починалата е бил качен в катафалката и тя тръгнала към гробищния парк на селото заедно с автобусите и другите участници в траурната процесия. Изведнъж колата напуснала процесията и хората си помислили, че водачът й е решил да изпревари автобусите, за да може погребението да се извърши по нормален ред. Но вместо това закъсняла с четвърт час, а през това време хората запалили свещи и я чакали пред вече изкопания гроб.

Канатов е категоричен, че да се зарежда бензин на катафалка с мъртвец по време на погребение е прецедент, безотговорност и гавра с починалия и неговите близки в най-тъжния момент. Той е категоричен, че ще съди общинското предприятие „Гробищни паркове“ в Гоце Делчев заради причинените му неимуществени вреди.

Синът на починалата Стойна разказа още, че безотговорността на шофьора на катафалката била видна за него и роднините му още когато той докарал возилото пред дома на покойницата на улица „Страцин“. Оказало се, че водачът е забравил пшеницата, необходима за погребението, и трябвало да се върне да я вземе от гробищния парк. По този начин допълнително забавил погребението, изминавайки излишно няколко километра.

Николай Канатов твърди, че е платил 416 лева на общинското предприятие „Гробищни паркове“ в Гоце Делчев за погребението. Казва, че това е „пладнешки обир“. Той е решен да стигне и до международните съдилища, но да осъди предприятието и недобросъвестния шофьор, който според него се казва Кръстьо.

„Възмутен съм от факта, че фактурата за погребението е издадена на името на починалия човек, а не на този, който е поръчал подготовката му. Толкова ли им е трудно на тези хора да помислят, че един починал човек не може сам да си поръча ковчег за 90 лева, пита и пшеница за 21 лева, и забележете – превоз на покойник до гробищата за 30 лева, и отделно доставка на ковчега до дома на мъртвеца – 20 лева“, коментира опечаленият син и допълни, че мъката по изгубената му майка е станала още по-силна и горчива след случилото се по време на изпращането в последния й земен път.

„Мога да си представя каква е била реакцията на бензинджията при вида на трупа в катафалката. Ако е човек с лабилна психика, ще припадне. Ами ако е имало и хора с малки дечица?“, попита риторично той.

Репортер на вестник „Струма“ се свърза с управителя на общинското предприятие „Гробищни паркове“ Мария Тинчева. Ето какво обясни тя:

„Шофьорът на катафалката се е отделил за пет минути от траурната процесия, за да отстрани технически проблем. Просто не е искал да притеснява хората. След като го е отстранил, е продължил към гробищния парк. Категорично не е зареждал бензин. Извиних се на хората за случилото се. И сега пак се извинявам“, каза Мария Тинчева.

ЕКИП „СТРУМА”

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *