ЧИТАТЕЛ СИГНАЛИЗИРА! Тригодишно момче си разцепи главата на детска площадка, родителите призоваха да се вземат мерки за обезопасяване на мястото

Тригодишно дете е пострадало при игра на детската площадка в градския парк на Радомир. Момченцето се спънало в парапета, паднало и си разбило главата пред очите на родителите му. След тежката контузия е откарано в Спешен център, а оттам в „Пирогов“. За инцидента сигнализира в редакцията на „Струма“ бащата Георги Манолов, главен юрисконсулт в Комисия за защита на конкуренцията, който е категоричен, че детската площадка е необезопасена. Ето какво разказа той:

„Ние сме от София. Посетихме градския парк на 4 юли, събота, след разходка до Гигенския манастир. Двете ни деца заедно с още четири деца се заиграха около пързалката. Не след дълго, буквално може би на 10-та минута, малкият ни син се спъна в парапета на площадката и си разби главата в единия от 4-те ръба на носещата колона. Потърсихме веднага лекарска помощ в Спешния център на Радомир, след което и в „Пирогов“, където му бяха направени 5 шева на челото. Не бих желал да драматизирам излишно, но предполагам може да си представите как изглежда тази сега равномерно зашита рана, но без пристягащите я конци? А шокът на родителите, по-голямото братче и другите деца? Някой ще каже: „Колко жалко!“. Друг: „Какво нещастно стечение на обстоятелствата!“. Трети: „Случайна трагедия!“. Уви, нищо в случая не е случайно и всичко това можеше въобще да не се случи! Само ако площадката беше направена безопасна за деца!

Защо се случи всичко това?

Първо, още от пръв поглед се вижда, че специално подготвената площадка около пързалката е много тясна.

Второ, тя има праг, който се надига около 10 см над земята – точно колкото да не го видиш и да се спънеш в него. Едва ли има разумен човек, който не е наясно, че децата са деца, именно защото са палави, обичат да бягат и да скачат, да лудуват. Нали никой не си представя играта на пързалката като едно циклично и монотонно изкачване по стълбичката и спускане по улея. Ако някой си мисли това, то той просто никога е нямал и/или никога не е виждал дете през живота си. Преди инцидента пострадалото ни дете се спъна няколко пъти – както на слизане, така и на качване в парапета. Този парапет остава невидим за едно играещо дете. И това е така, защото за радост или не, на тази възраст все още гледаме небето, а не земята, гледаме нагоре, а не надолу.

И трето. Квадратната форма на носещата колона? Как така квадратна – четириъгълна? Кому е нужно да има ръбове въобще? Добре все пак, че ръбовете са леко заоблени. Иначе не ни се мисли какви можеха да са последствията. Оттогава оглеждам всяка площадка и броя ръбовете. Търся квадрати, петоъгълници, шестоъгълници и т.н. -ъгълници. И знаете ли какво, колоните са масово кръгли! Кръглите колони нямат никакви ръбове”.

Георги Манолов и съпругата му са написали отворено писмо до община Радомир, в което излагат фактите и позицията си по случая.  „Молим ви, мислете! Това са нашите деца! Нека поне за тях да не действаме по метода „Проба – грешка!!!”, обръщат се родителите към управниците от Радомир с надеждата да бъдат взети мерки, за да няма други пострадали деца на необезопасената площадка.

 Репортер на „Струма” се свърза с кмета на Радомир Пламен Алексиев за позиция по инцидента. Ето неговия отговор:

„Позволете ми най-напред  да изразя своите извинения на родителите на пострадалото дете. Да изкажа съжаление за неприятния инцидент. Сигурен съм, че нараняването на момиченцето ви е причинило страдания, негативни емоции, но уверявам Ви, Радомир е един хубав град, който се старае да осигури на децата безопасни места за забавления и спортуване. За различните възрасти се стараем да създадем спортни и площадки за забавления.

Благодаря на редакцията на вестник „Струма“ за възможността да отговоря на семейството на пострадалото момченце.

В същото време искам да заявя, че мястото за отдих в градския парк на Радомир е изградено по проект, финансиран по договор №12289/26.06.2018 г. между ПУДООС и община Радомир. Детските съоръжения са изработени, доставени и монтирани от „Г-ГРУП“ ЕООД гр. Шумен – изпълнител, съгласно сключен договор №334/19.07.2018 г. между община Радомир и „Г-ГРУП“ ЕООД – гр. Шумен. За всяко детско съоръжение изпълнителят е представил декларация за съответствие със стандарти  по БДС 1176-1:2009 и Наредба №1/12.01.2009 г. за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра.

Изпълнителят декларира, че детските съоръжения отговарят на горе посочените стандарти въз основа на  издадени: Сертификат № Q456412 на система за управление на „Г-ГРУП“ ЕООД, съгласно изискванията на ISO 9001:2008 за производство и монтаж на съоръжения за детски площадки – протоколи за проведени изпитания на съоръженията в съответствие с горепосочените стандарти и Наредба №1/12.01.2009г. за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра; технически чертежи и конструктивно становище; сертификати за вложените материали. Представени са и гаранционни карти за всички изработени и монтирани детски съоръжения.

Като съобщавам тези факти не се оправдавам, общината ще вземе мерки за отстраняване на проблема.

      Отново поднасям своите извинения на семейството и се надявам  детенцето да оздравее бързо”, завършва кметът на община Радомир Пламен Алексиев.

Екип „СТРУМА”

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. възмутена гражданка

    сега родителите да отидат в общината и да разбият техните глави съвсем заслужено

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *