Чл. 343 от Наказателния кодекс – Ахилесовата пета на управниците в Югозапада

Чл. 343 “б” от Наказателния кодекс се оказа Ахилесовата пета на управниците в Югозапада в най-новото време.
Според т. 1 на този член “Който управлява МПС с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, установено по надлежния ред, се наказва с лишаване от свобода до 1 година. Според т. 2 пък “Който управлява МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда, установено по надлежния ред, след като е осъден с влязла в сила присъда за деянието по ал. 1, се наказва с лишаване от свобода до 2 г. и с глоба от 100 до 300 лв.”.
При това и за двата случая законодателят е добавил чл. 343 “г”., според който това наказание върви в комплект с лишаване от право на провинилия се да шофира и в по-особени случаи – лишаване от право да заема определена обществена или държавна длъжност.
Тези два члена от НК вероятно вече са научени наизуст от адвоката на Сайфо Орцев, кмет на белишкото с. Орцево, който тези дни бе спрян с БМВ-то му на пътя Раздол-Юндола в района на Якоруда и “установената по надлежен начин” проба с дрегер установи 2,51 промила алкохол в кметската въздишка.
Не е ясно дали и какви обяснения е давал селският управник пред полицаите, но в закачлив тон на страницата му във Фейсбук много често кметът пуска забавни картинки от рода на двама мъже, които носят огромна диня, а трети се интересува колко мастика да донесе, или пък снимка на тиксо, напълнено с бучки лед и кутийка сода бикарбонат, вървяща с надпис “Един голям скоч с лед и една сода”.
Колкото и да се напъва, Орцев обаче трудно ще стигне рекорда на колегата си от дупнишкото с. Баланово Явор Митов, който преди 4 г. регистрира национален рекорд с 4,66 промила алкохол зад волана. Веднага след като медиите му присъдиха “златото” в тази дисциплина, Митов излезе с една версия, от която на човек очите му да се насълзят – видите ли, той не лизвал алкохол, но същия ден ял сладко, ожаднял неистово и тъй като винаги имал в колата шише минерална вода, посегнал към него да утоли жаждата си, но по грешка уцелил друго шише – с ракия, подарена му от някакви хора, и в жаждата си жулнал две глътки, преди да се усети. Та така станала белята. В своя защита Митов цитира и тюхкането на спрелите го полицаи след духането, че такъв резултат не е възможен и от него човек умира, както и своя страх от игли, заради който не позволил да му направят кръвна проба, и така официализирал резултата на дрегера.

Не е ясно доколко магистратите са повярвали на сълзливата версия, но през 2016 г. Дупнишкият районен съд му даде 10 месеца условно с 3 г. изпитателен срок и му взе книжката за 3 г. Кюстендилските магистрати смекчиха присъдата и Митов излезе от екшъна с едногодишна пробация. Това обаче ни най-малко не помрачи настроението му и между две пробационни мерки той се влюби в 18-г. по-младата от него секретарка Гери, миналата година двамата станаха родители, а Митов и до днес управлява селото с твърда ръка.
Миналото лято общинският съветник от ГЕРБ – Благоевград Красимир Роячки също бе заловен да шофира пиян и отказа проверка за алкохол.

Случката стана на зазоряване, около 05:00 часа, на 15.06.2017 г., когато полицейски патрул спира за проверка в кв. “Грамада” лекия му автомобил. Според полицаите Роячки и двама негови приятели били на кръщенка в квартално заведение, но решили да си допият в нощен клуб и тръгнали към центъра на Благоевград. Тезата на съветника бе друга – той дори не бил в колата, когато му поискали проба за алкохол, а стоял до нея.
Това не бе първият контакт на Кр. Роячки с органите на реда – 5 години по-рано той дава обяснения за побой, извършен отново, докато бил “на градус” – тогава диджеят в собственото му обвинение го обвини, че в пияно състояние Роячки го ступал, понеже младежът се готвел да си тръгва, а ресторантьорът искал музика.
Алкохолът всъщност не е слабост само на управниците шофьори, а и на родата им. През 2016 г. например братът на бившия зам. кмет на Петрич Христо Георгиев също бе заловен с 4,15 промила.

Въпреки приоритета на чл. 343 в биографиите на кметове и съветници, доста от тях вършеят уверено и сред дугите членове на Наказателния кодекс.
Рекордьор в това отношение е бившият кметски наместник в Благоевград Стоян Ников, който управляваше Българчево и Лисия. Младият мъж мина през няколко обвинения, преди кметът на общината Атанас Камбитов да го разкара от поста му и да го прати в историята. Срещу Ников бяха повдигнати обвинения по чл. 206 от НК заради “отклоняване” на пари, дарени за селските църкви. В единия случай ставаше въпрос за около 2200 лв., в другия – за 1000 лв. За да е пълен наборът от закононарушения, бившият кмет отнесе през 2016 г. и глоба по любимия на колегите му Закон за пътищата – 200 лв. за шофиране без книжка, която му била отнета след наказателно постановление от КАТ. Преди броени седмици Районна прокуратура – Благоевград за десерт му лепна и обвинението, че преди 2 г. сам съставил списъци на лицата, получили бисквити, леща, консерва скумрия, мед и др. по оперативна програма за подпомагане на нуждаещи се и дотам се увлякъл, че подписал двама свои съселяни. Не е ясно какво точно е станало с консервата скумрия и бисквитите, но едва ли кметът ги е пренасочил към някой друг крайнонуждаещ се.
За всичките му подвизи като кметски наместник Ст. Ников до момента е само с една присъда – година и половина с 3 г. изпитателен срок за ремонта на църквата в Българчево.
Преди дни го закъса и кметът на петричкото с. Самуилово Кирил Стоянов. На него мерника му го вдигна разложката прокуратура, която го обвини, че през 2015 г. той подписал 4-ма роднини на негов съселянин за прехвърляне правото на собственост в с. Краище. По тази причина услужливият кмет ще отговаря за документно престъпление.
На същия хал е и кметът на кресненското с. Сливница Йордан Дончев. Според държавното обвинение в качеството си на длъжностно лице и като орган на местната администрация при условията на продължавано престъпление той удостоверил неверни обстоятелства при извършване на нотариални заверки на подписи в 38 заявления на свои съселяни. Въпросните документи се отнасяли за прехвърляне на натрупани суми от един в друг фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване. Дончев повлече със себе си и нотариуса, който направил нотариална заверка на подписите върху 14 частни документa, които би трябвало да са поставени персонално от подписалите се в кантората му. Би трябвало, ама не станало така. Третият подсъдим ще е шефът на отдел “Пенсионни фондове” в акционерното дружество, което приело “доброволно” преминалите към него бъдещи пенсионери.

Тъй като от години проблем №1 наред с ниските доходи са пътищата на България, с актуално обвинение по тази тема се сдобиха накуп кметът на община Радомир Пламен Алексиев и заместничката му Любка Димитрова. С техния случай ще се занимава не кой да е, а Специализираният наказателен съд, който прокуратурата сезира за отклоняване на средства от едни пътища към други. И по-точно през 2015 г. Алексиев се разпоредил с бюджетни средства в размер на 39 835.11 лева в нарушение на Закона за публичните финанси – парите били целева субсидия за капиталови разходи, предназначена за изграждане и основен ремонт на общински пътища, кметският екип обаче ги отклонил и ги дал за ремонт на общински улици в Радомир. От това престъпно деяние настъпили “вредни последици за държавата, изразяващи се в неремонтиране на пътя между Радомир и хижа “Орлите”, както и на пътя между Радомир и село Друган, както и създаване на нагласа за недоверие на гражданите към държавата и функциите на финансовите й системи”, обосновала се е прокуратурата.
Излишно е да напомняме, че независимо от броя и тежестта на обвиненията към тях, българските управници по-често са недосегаеми от закона. За 30 г. преход изключенията се броят на пръстите на едната ръка и едно от тях стана бившият кмет на Кочериново Костадин Катин, който не само бе осъден за злоупотреба със служебно положение и превишаване на правата си, но дори лежа в затвора.
ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *