Refan-728×90-July-2019
Refan-728×90-July-2019
Refan-728×90-July-2019

Човекът-оркестър на „Перун“ М. Златков изкара треньорски лиценз след спечелването на визата за Югозападна Трета лига

Човекът-оркестър в новия член на Югозападна Трета лига „Перун“ /Кресна/ Марин Златков е роден на 13 май 1970 г. в Сандански. Той е юноша на кресненския футболен клуб. Освен за „Перун“ играе 3 г. и в школата на „Беласица“, докато учи за монтьор на електронна техника в Петрич. Преди да влезе в казармата, започва предсезонна подготовка с перуните, но къса менискус, което слага край на състезателния му път. След като се уволнява, работи като старшина в продължение на 10 г. в поделението в Кресна. През 2002 г. военната структура е съкратена и М. Златков напуска армията. Преквалифицира се като сервитьор в местно заведение, а от 2005 г. отговаря за поддръжката на стадиона в Кресна. Постепенно се превръща в незаменим кадър за футболния клуб. Преди няколко дни, непосредствено след победата над ФК „Кюстендил“ и спечелването на визата за Трета лига, завърши обучението си в НСА „В. Левски“ за треньор с лиценз С, което му позволява да ръководи юноши и да помага в мъжки тим от третия ешелон.

– Г-н Златков, кога решихте да атакувате място в Югозападна Трета лига?

– След мача от втория кръг на „А“ ОФГ с „Пирин“ /ГД/, който спечелихме у дома с 1:0. Бяхме запазили миналогодишния състав, колективът беше добър. Заедно с един от най-опитните в отбора – Благовест Ангелов, компенсирахме липсата на старши треньор и взимахме решенията за нареждането на тима. Винаги сме се вслушвали и в съветите на останалите момчета с повече стаж. Победата над гоцеделчевци запали сериозно и кмета Николай Георгиев, който е футболен човек и се интересува от спорт далеч преди да бъде избран за градоначалник.

– Кога ще назначите наставник с подходящ ценз за Трета лига?

– Имаме предвид конкретен човек, но в момента още преговаряме. Става дума за специалист от региона.

– Работите ли по селекцията?

– Разбира се, търсим поне по един нов играч във всяка линия. Целта е да привлечем петима класни състезатели, защото групата е доста сериозна. Респектират имена като „Миньор“ /Перник/, „Вихрен“, „Марек“, „Беласица“, чува се, че „Рилски спортист“ правят организация за атака на Втора лига.

– Каква цел ще преследвате през новия сезон?

– Утвърждаване в третия ешелон. Като за всеки новак, на първо време е важно да не изпаднем.

– Кога очаквате комисията от Зоналния съвет на БФС – София да пристигне за стандартния оглед на базата?

– Другата седмица пристигат председателят на ЗС на БФС – София Валентин Чакъров и секретарят на зоналната централа Николай Младенов. Тази година първенството започва твърде рано – на 3 август. Дотогава трябва да сме готови с изпълнението на предписанията, които ще направят.

– Готови ли сте за предизвикателството на горната лига от финансова гледна точка?

– Направили сме си сметката. По наши изчисления едно домакинство излиза около 1000 лева за организационни разходи, съдийство, охрана. В ІV ниво на пиринската бундеслига сумата бе наполовина, но доста натежаваха харчовете за полиция. В последните 2 мача ползвахме услугите на частна охранителна фирма, която ни взима по 105 лв. на среща с ДДС, а това е почти 3 пъти по-евтино. Планираме да работим с частни охранители и в Югозападна Трета лига.

– Вече имате треньорски лиценз, който ви позволява да помагате в третото ниво на аматьорския футбол. Влизате ли в щаба на новия наставник?

– Нека първо го назначим. Със сигурност ще помагам с каквото мога. Скоро ще бъде уточнено каква спортно-техническа длъжност ще заемам в клуба. Доказал съм, че от работа не се страхувам. Иначе курса за треньори го изкарахме заедно с екснационала Георги Бачев и бившия вратар Иван Христов, които в момента работят за „Вихрен“, с нас бе и Марио Хаджиев, който е част от санданския „Спорт Вилаж“.  

Разговаря: ИВАН ДЕЛЧЕВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *