Чомлек

Необходими продукти:

джолан – 2 кг свински (телешки)

картофи – 1 кг

моркови – 200 г

лук – 6 бр. глави кромид

чесън – 6 бр. скилидки небелени

домати – 200 г консерва

червено вино – 250 мл

бахар – 4 бр. зърна

кимион – 1 к.л.

сол

черен пипер – на зърна

дафинов лист – 2 бр.

червен пипер – 1 ч.л.

олио – 100 мл

магданоз – 1/2 връзка

Начин на приготвяне:

Натрийте джолана със сол и черен пипер, а зеленчуците нарежете на едро.

За това ястие е задължително използването на глинен съд – гърне или глинен гювеч.

Вземете гърнето и в него сложете доматите и червен пипер, по средата сложете джолана, а около него – зеленчуците.

Между тях поставете необелени скилидки чесън и подправките, полейте с олиото и вино и поръсете с магданоз.

Сложете капака и печете на 220 градуса, докато заври (около 40 мин), след това намалете градусите на 120 и задушавайте 5 часа.

По оригинална рецепта се прави с телешко месо.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *