Чужденци все по-често се лекуват у нас

Заради пандемията – наплив от пациенти от Англия в нашите болници. За тази тенденция ни разказаха от столичната болница „Свети Иван Рилски”. Там само за седмица са постъпили няколко болни от Острова.

Само за няколко дни в Неврологичното отделение на болница „Свети Иван Рилски” са приети двама пациенти от Англия – англичанин и българка, която от години живее там. А обяснението защо са потърсили помощ у нас било едно и също

„Основната причина, която изтъкват пациентите, че имат проблем с достъп до специалист и образна диагностика от типа на изследвания”, обясни д-р Емануил Найденов.

Преди да стигне до това отделение, 74-годишната детегледачка Мария Топалова била почти парализирана заради проблеми с гръбнака. Но й било казано, че не се знае дали и кога ще може да отиде на ядрено-магнитен резонанс в Англия, за да й се постави точна диагноза.

„Живея от години в Лондон, обаче там с тази пандемия стана така, че не можем да се доберем до нищо, нищо не работи. А болките се увеличават, а аз не мога да направя нищо. И се принудих да си дойда тук”, сподели тя.

Така, заедно с дъщеря си, жената се върнала. А прегледа показал, че не може да се чака  – само седмици я делили от пълно парализиране:

„Било е ясно, че трябва да се направи това изследване. Първоначално се е отложило за 2 месеца, след това за 4, след това са й казали, че не знаят кога ще стане. И тя стига дотам да не може да се обслужва”, заяви д-р Найденов.

Само ден след постъпването си у нас, жената спешно е оперирана, а в неделя отново ще пътува за Англия, за да работи. От Здравната каса пък са категорични – здравната система няма да се натовари, дори тенденцията да се окаже трайна.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *