ШАНС ЗА МЛАДИ МУЗИКАНТИ! Благоевград става център на уникален майсторски клас по контрабас

Благоевград става център на уникален майсторски клас по контрабас. За първи път в България талантливи млади контрабасисти ще имат шанса за индивидуално обучение при проф. Масимилиано Рицоли, преподавател в музикалните академии в Падуа и Тренто, с участието на цял оркестър.

„Такова нещо не се е случвало в света”, обяви вчера на пресконференция Даниела Георгиева, преподавател по контрабас в Консерваторията в Тренто. Тя заедно с Илиана Селимска, изпълнителка на арфа и музикант в симфоничния оркестър на БНР, са гост-музикантите на Великденския концерт на Камерна опера – Благоевград, насрочен в 18.30 ч. тази вечер в салона на театъра.

Майсторският клас на проф. Рицоли се е отложил преди два дни и вместо на 2 май по плана за работа на Камерна опера, ще се проведе през септември. В него ще участват италиански и български студенти, които в продължение на 5 дни ще работят на сцената на операта, а вечер ще правят концерти със симфоничния оркестър.

„Майсторският клас ще стане събитие в културния живот на Благоевград“, категоричен е директорът на Камерна опера Петър Радевски. „Целият процес ще е открит, проф. Рицоли и студентите му ще се обучават при отворени врати и всеки ще може да присъства като слушател и наблюдател, което е изключително за ценителите и хората от музикалните среди“, допълни той.

Даниела Георгиева подчерта още, че проектът се очертава да е изключително тежък и като българка се гордее, че той ще се случи в родината й, и в частност в Благоевград. Заедно с Илиана Селимска тя ще излезе днес на благоевградска сцена с оркестъра на Камерна опера и ще изпълнят написаната специално за тях творба от П. Радевски за контрабас и арфа.

„Когато миналата есен той ни каза, че ще ни направи подарък, бяхме доста скептични и искрено се изненадахме и зарадвахме, когато около Нова година ни се обади, че произведението е готово“, разказа историята арфистката.

В празничния Великденски концерт на Камерна опера като солисти ще се изявят още фаготистът Петър Стоянов и младите попълнения на камерния оркестър Евелина Михова – виола, и Стоил Богданов – цигулка. В програмата са включени и произведения на Моцарт и Вебер.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *