Топ теми

Шанс за по-висока пенсия със „златните години“ само още година

Правото за получаване на пенсия с трите “златни години” отпреди 1997 г. ще важи само още една година. Тази поправка в Кодекса за социално осигуряване приеха окончателно депутатите във вторник късно вечерта със закона за държавното обществено осигуряване за 2021 г.

След 1 януари 2022 г. пенсиите вече ще се изчисляват само от осигурителния доход след 2000 г.

Двойната формула трябваше да важи до 2023 г., защото тогава ще намалее значително делът на хората, за които 3-те “златни години” са по-изгодни. 30 млн. лв. трябваше да струва правото на избор от 2019 до 2023 г. Тази цифра бе разписана в първоначалния проект на бюджета на държавното обществено осигуряване, пише „24 часа“.

След съкращаването на този срок не е ясно колко пари ще спести Националният осигурителен институт (НОИ), липсват и разчети колко ще са ощетените пенсионери.

Социалната министърка Деница Сачева обясни, че златните години са “изчерпали своето действие”, а за 2/3 от пенсионерите новата формула е по-изгодна.

Около 32 хил. души са с по-високи пенсии, защото са избрали 3-те “златни години”, показа анализ на НОИ от юли. Това са 30% от пенсионерите от 1 януари 2019 г. до юли 2020 г. Средното увеличение на индивидуалния им коефициент е 15,3%, а средният основен размер на пенсията им е 408,01 лв.

За 45 хил. души по-благоприятна се е оказала новата методика с индивидуален коефициент само след 2000 г. Средният коефициент на хората по новата методика пък бил по-висок с 24,2% от този на тези със “златните години”,, пишат експертите на НОИ.

Полицаи, военни, учители и инвалиди ще вземат по-високи пенсии, ако се сметне доходът им с годините след 2000-ата. За миньорите, както и за хората, които са вземали заплати над средната преди 2000 г., ще е по-изгодно да ползват трите “златни години”. Това са годините, в които доходите на кандидата за пенсия са били най-високи спрямо средните възнаграждения за страната.

Новата формула за изчисляване на намалението на основната пенсия при получаване на втора вече ще включва и осигурителната вноска от 12%, която държавата плащаше за всеки между 2009 и 2015 г.

Освен това ще се отчитат и годините стаж без осигуряване в частен фонд. Така вместо с 20% основната пенсия ще се намалява с 9 на сто, обясни социалната министърка Деница Сачева. 200 хил. жени ще получат още един шанс да прехвърлят своите пари от вторите пенсии в НОИ между 1 януари и 30 юни.

Пенсиите на военни и полицаи ще бъдат преизчислени с новия коефициент на редукция и по този начин ще се вдигнат.

Причината е, че те вече получават намален размер на основната пенсия от НОИ, а втората пенсия ще им се дава, когато изпълнят общата пенсионна възраст за масовата трета категория труд.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *