Шапка спаси петрички общинар от глоба за късане на плакати, заподозрян за подкупване на гласоподаватели с кофи за смет, селски кмет отърва санкция с обяснението, че само упътвал шофьора

Предизборните страсти в Петрич се нажежиха и с наближаване на изборите Общинската избирателна комисия /ОИК/ в южната община започна да отделя все повече време, за да разглежда постъпили жалби от кандидати да влязат във властта. Независимо от същността на сигналите, до момента отговорът на комисията обаче е един и същ – жалбите се отхвърлят.

Представляващият партия ВМРО-БНД Велик Гогов е подал сигнал за масово късане на агитационни материали на войводите – кандидат-съветничката им Мариана Пашова залепила такъв на собствения си офис, но на 14.10.2019 г. в 2:40 ч. сутринта охранителните камери заснели как служителят в Общинската администрация Божидар Тилев слиза от личния си автомобил, паркиран до офиса, къса плакатите и грижливо прибира парчетата в чанта, която си носи, твърди в жалбата си Велик Гогов.

Гогов пратил сигнала до Районна прокуратура – Петрич, до премиера Бойко Борисов и ОИК, но след като Борисов не отговорил, а държавното обвинение отказало да образува досъдебно производство, последната дума остана в избирателната комисия.

Според ОИК обаче лицето, което се вижда на записа и нарушава с действията си чл. 183, ал. 5 от ИК, е с неустановена самоличност, защото е с шапка на главата, освен това представеният видеозапис „не е събран по законоустановения ред и няма стойността на доказателствено средство, каквото изисква законът“.

Без последствия остана и жалбата на Димитър Господинов от с. Рупите, според когото досегашният кмет Георги Атанасов, който е и кандидат за нов мандат, подкупва по време на отпуската си селяните с кофи за боклук, раздавайки им ги „със списък в ръка“. Като доказателство жалбоподателят дори приложил снимков материал.

Комисията този път се впечатлила от снимките и изискала обяснение от Г. Атанасов, който разказал, че всъщност по време на фотосесията само оказвал съдействие на шофьора на камиона – шофьорът му дал списък на щастливците, които са определени да получат кофа за смет пред къщите си, и кметът го насочил по кои улици да мине. Обяснението на селския управник се видяло достоверно на ОИК и жалбата на Господинов е отхвърлена като неоснователна.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *