Шаранджийски макари – 5 аспекта на правилния избор

Шаранът е целеви трофей за много риболовци. Той, както знаем е доста силна риба, като възрастните екземпляри могат да достигнат до 20кг. Следователно за него е нужно да изберем тежка, силова и мощна въдица, а също и правилното оборудване за нея. Ако сте тръгнали на лов за шарани, е добре да се запознаете с 5 ключови аспекта на подходящите за целите ви шаранджийски макари.

Не се доверявайте единствено на марката, защото при макарите тя не дава 100% гаранция за удобната и правилна работа. Цената също не дава сигурност, че продуктът ще ви е удобен и ще ви върши добра работа. Не е редно също да купувате макари на напълно неизвестни брандове на символични цени. Ето как трябва да изберете макарата за шаранджийски риболов:

  1. Специализиран шарански модел

Планирайки да отидете на лов за шаран, е необходимо да се снабдите с подходяща въдица, която пък да е оборудвана с правилната макара. Затова е важно да запомните, че не ви е нужен универсален модел, а специализиран за шарани.

За да помогнат най-вече на начинаещите риболовци, много производители включват предназначението на макарите в тяхното наименование. Ако пазарувате онлайн и не бихте искали да губите време в консултации с продавача, фокусирайте се върху продуктите, чието име включва: „Carp” или „Carp pro”.

  • Практичен модел за индивидуален стил на риболов

Вторият аспект изисква от вас да не се фокусирате върху външната красота на макарите, а да потърсите модел, който е най-подходящ за нуждите ви от практическа гледна точка.Тук, на първо място, трябва да вземете предвид вашия индивидуален стил на риболов. Ако все още не сте изградили собствен стил, то следващите точки ще ви помогнат да конкретизирате търсенето.

  • Заложете на продукт, оборудван с BaitRunner

Много добра работа ще ви свършат макарите с байтрънър, затова обезателно изберете такава. Това няма да бъде трудно, защото днес почти всички шаранджийски макари са оборудвани с такова приспособление. Байтрънърът представлява скоба, намираща се в задната част на макарата.

Основна задача на байтрънъра е да осигури свободен ход на влакното при натоварване. В действителност, байтрънърът е своеобразен аналог на фрикциона, но при завъртане на ръкохватката, той се изключва автоматично.

  • Макарата за шаран трябва да е с мощен шпул с голяма вместимост

Съвременните условия са такива, че в болшинството случаи се изисква да ловите шаран на плетено влакно. Тук обикновено става въпрос за хвърляне на тежък такелаж на дълги разстояния. Границата, до която ще бъде възможно хвърлянето, зависи от параметрите на макарата и вместимостта на шпула ѝ.

В допълнение, както вече беше отбелязано, шаранът се отличава със своята физическа сила. Ако силата на влакното не съвпада с тази на рибата, то може да се скъса. В този случай капацитетът на шаранската макара също зависи пряко от дебелината на използваното влакно. Затова е разумно да се насочим към макари с габаритен, силов и с голяма вместимост шпул. Фокусирайте се върху числовите параметри, маркирани на продукта. За предпочитане е да имате поне 5000.

  • Метален шпул – по-доброто решение

Не ви препоръчваме да се насочвате към макари, чийто шпул е направен от карбон. Шпулът на шаранджийската макара трябва да бъде единствено от метал. Металните шпулове са по-здрави и ви позволяват да използвате както монофилни, така и плетени влакна. Най-важното изискване към шпула, освен материала, е повърхността му да бъде абсолютно гладка.

Обхватът и надеждността на замятането зависи пряко от гладката повърхност. Дори минимална вдлъбнатина на повърхността на шпула може да причини оплитане или скъсване на риболовното влакно. Разбира се, изборът на подходяща макара не гарантира 100% успех в риболова на шаран, но тя е и винаги ще бъде ключов елемент на риболовното оборудване.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *