Шахматистът Вл. Вачев е чаканото от 2 г. предложение на „Атака” за член на благоевградската ОИК, изненадващо напусна и човекът на Бареков

Шахматистът ветеран и бивш съдебен заседател Владимир Вачев е предложението на ПП „Атака” за попълване на мястото в Общинската избирателна комисия на Благоевград, което до юли 2017 г. заемаше ексдиректорът на Професионалното училище по текстил Янко Иванов.

Името на Вачев на мястото на покойния педагог е предложено директно в Централната избирателна комисия от партийния лидер Волен Сидеров. Макар и с 2 години закъснение, при евентуално одобрение на кандидатурата му ОИК – Благоевград най-сетне има шанс да допълни състава си, който по закон трябва да е 11-членен. Припомняме, че непълният състав на ОИК бе мотив група благоевградски политици да оспорят в Административен съд решението на комисията да не прекратява мандата на благоевградския кмет Атанас Камбитов, което бе поискано миналия месец с мотив негово участие в търговско дружество по време на кметския му мандат.

Дори и Вачев да бъде назначен за член на ОИК – Благоевград, комисията обаче отново няма да е в пълен състав, защото преди дни молба за напускане подаде представителката на „България без цензура” Ирена Даутева. Бившата юристка във ВиК – Благоевград прескочила като институция ОИК и подала молбата си за напускане директно в ЦИК, съобщи председателят на ОИК  Елена Панчева, която ще проведе през октомври местните избори в Благоевград. Посочените от Даутева причини за напускането са „лични”. От ЦИК съобщиха за „Струма”, че лидерът на ББЦ Николай Бареков, който през 2017 г. прекръсти партията си на „Презареди БГ”, още не е подал име на благоевградчанина, който ще трябва да замести Даутева в ОИК – Благоевград, за да достигне комисията капацитета си от 11 души и решенията й да станат легитимни. Всъщност много вероятно е това да не се случи, защото в състава на следващия ОИК, който ще бъде назначен през септември, Бареков няма да има представител – членове ще бъдат само активисти на парламентарно представените в момента партии ГЕРБ, БСП, „Атака”, ДПС и ВМРО.

Човекът на Сидеров в Благоевград Вл. Вачев ще стане поредният член на ОИК, който има ангажименти и към Районната избирателна комисия в Благоевград. На същия двоен стан „тъче” и зам. председателят на РИК Йордан Симонски, който е и член на ОИК. В момента членовете на ОИК не получават заплати, а само хонорари при провеждане на извънредни заседания. Симонски и Вачев обаче ще получат добри пари като членове на РИК, където председателят Мартин Бусаров се разписва срещу 1060 лева, зам. председателите и секретарите са на 1010 лв., а членовете получават по 960 лв.

Междувременно 19-членната РИК – Благоевград за няколко дни набъбна с нови 7 членове, които бяха наети да подпомагат работата й за евровота на 26 май. Не е ясно как 26-имата ще могат да се поберат в стаята в областната администрация, където РИК обикновено се настанява по време на избори, нито какво точно ще правят 15-те редови членове на комисията, след като техническите секретари ще им движат хартиената и електронната документация, но броят на „техничарите” непрекъснато расте. Освен това всички ще се трудят срещу прилично заплащане. До момента с ранг на „специалист-експерт към РИК – Благоевград” и заплата от 780 лв. са назначени Александра Стоянова, която през 2013 г. бе кандидатдепутатската листа на БСП, и Йорданка Борисова – кандидат-съветник през 2015 от сдружение ЕКИП. Останалите петима са технически сътрудници на заплата от 560 лв.: Емилия Десподска /кандидат-съветник от БСП през 2015 г./, Лидия Станоева /частен дарител на социалистите през 2013 г./, Виктория Иброшева, адвокат Ботьо Димитров и бившият член на ОИК – Благоевград Милена Велкова. Въпреки броя им явно и новоназначените сътрудници не си дават много зор, след като 11 дни преди изборния ден РИК още не е готова с окончателния състав на членовете на СИК-овете в областта и на страницата й фигурират списъци от предишни избори, в които част от хората вече не живеят в региона, а други не са между живите.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *