Швейцария отваря зимните си курорти за новия сезон

Въпреки че е обхваната от втората вълна на пандемията от коронавирус и регистрира средно по 5 хиляди нови случая дневно, Швейцария е избрала балансиран подход на социално дистанциране. Зимните курорти работят и се радват на добро заснежаване.

Швейцария не прави изключение и като останалите европейски страни е в плен на пандемията от COVID-19. За разлика обаче от Франция, Италия, Австрия и Германия, които затвориха зимните си курорти, швейцарските ски дестинации предлагат почти нормални условия. Цермат, в подножието на Матерхорн, е една тях и благодарение на хубавото време привлича много любители на планината. Разбира се, със задължителното носене на маска.

“Фактът, че сме високо в планината при тези изключителни условия и страхотно време ни кара да забравяме за неудобството от носенето на маска. Все пак, тя е задължителна само за влековете и лифтовете. Не мисля, че е проблем да носим маска докато караме ски особено, като е студено”, посочва Жан-Франсоа Пашу.

„Опитваме се да направим възможно карането на ски и ски ваканцията в Цермат. Прилагат се мерки за социално дистанциране, носене на маска, защото вярваме, че трябва да живеем с Ковид-19. Няма как да го заобиколим, а хората имат нужда от ваканция, хората се нуждаят от планините, от свежия въздух и слънцето”, заяви кметът на Цермат Роми Бинер-Хаузер.

Швейцарските власти са убедени, че със спазване на въведените ограничения може да се подпомогне основен стълб на икономиката, без да се разраства пандемията. За спазването на мерките следи и полицията.

„Не бих казала, че съм уплашена… мисля, че може да е и по-лошо, ако не можеш да ходиш в планината. Нямам проблем с въведените тук мерки”, посочва Ане Шпиглер, скиорка от Германия.

Туризмът в Швейцария генерира 3% от Брутния вътрешен продукт, но се очаква да бъде сериозно засегнат от пандемията.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *