Шест дами красят новия Общински съвет в Дупница

Шест дами красят новия Общински съвет в Дупница – директорката на СУ “Св. Паисий Хилендарски” Виолета Инкьова, д-р Мария Соколова от ГЕРБ, д-р Лорета Николова от „Народен съюз”, Емилия Кузманова от СДС, Валентина Караганова от БСП и Миглена Вельова.

Както struma.bg писа, вчера Методи Чимев встъпи в третия си мандат като кмет на община Дупница. Той, общинските съветници и кметовете на кметства положиха клетва в 11 часа на сакралната дата 11.11. в присъствието на областния управител на Кюстендилска област Виктор Янев, неговия заместник и бивш общински съветник от ГЕРБ д-р Матей Попниколов и депутата от ГЕРБ Радостина Чеканска. 

Първата сесия на новия Общински съвет беше открита от най-възрастния общински съветник Йордан Йорданов от ГЕРБ. Той организира и избора на нов председател на ОбС.

Кандидатурите бяха три. Новият общински съветник от ГЕРБ, уважаваният психиатър д-р Александър Паризов, прочете декларация пред колегите си и гражданите, дошли на първата сесия, с която лидерът на ГЕРБ Ивайло Константинов и лидерът на СДС Костадин Костадинов са подписали политическо споразумение за издигането на Костадинов за председател на ОбС.

Д-р Първан Дангов, който беше кандидат за кмет от БСП, предложи за поста лидера на левицата в ОбС Станислав Павлов. От новата група в местния парламент “Глас народен” бившата управителка на ГУМ – Дупница Миглена Вельова предложи за председател водача на листата им Леонид Хаздай.  

Вотът беше таен. В тъмна стаичка общинските съветници влизаха да гласуват един по един. Беше изключена и камерата, за да не се наруши тайната на вота.

В крайна сметка К. Костадинов получи доверието на 17 негови колеги и беше избран за председател. Опонентът му Станислав Павлов получи 8 гласа, Леонид Хаздай – 5, в урната имаше и две недействителни бюлетини.  

За Костадинов гласуваха 8-те общински съветници от ГЕРБ, петима от СДС, тримата общински съветници от БДЦ и единственият общински съветник от ПП “Зелените” Йонко Гергов, който се спряга за негов заместник. За Станислав Павлов гласуваха съпартийците му и кандидатът за кмет от АБВ Георги Градевски.

Повече от половината общински съветници в Дупница са нови лица, а групата на “Глас народен” е нова като цяло в Общинския съвет. Нейни представители са бизнесменът Леонид Хаздай, бившата шефка на ГУМ Миглена Вельова и бившият гард на Пламен Галев – Георги Градевски.

Ново попълнение има и в редиците на ГЕРБ, въпреки че в този мандат общинските съветници са с трима по-малко от предходния мандат. Сред новите лица там са джипито д-р Мария Соколова, д-р Александър Паризов и бизнесменът Георги Аврамов. Трети мандат общински съветник от ГЕРБ е Йордан Йорданов.

Ново попълнение има и в редиците на БСП – Валентина Караганова и д-р П. Дангов. От “Народен съюз” Вергил Кацов ще е общински съветник през  този мандат. На миналите избори през 2015 г. той се отказа от мандата си и отстъпи мястото на Спас Андреев от неговата листа, който на тези избори премина в отбора на СДС, но не можа да се класира за ОбС. Той е обжалвал вота и иска повторно преброяване на бюлетините.

Доайенът на БСП, изкарал 6 мандата като общински съветник от БСП, Георги Пехливански също не можа да влезе в новия Общински съвет.

Докато д-р Първан Дангов даваше клетва като общински съветник, юристите на БСП в Дупница са внесли жалба в Административен съд – Кюстендил, с която настояват да се извърши ръчно броене на бюлетините от вота на балотажа. Д-р Дангов съобщи, че са събрани достатъчно доказателства от протоколите от изборните секции, които ще послужат пред съда.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *