Шест опасни “глупости”, които шофьорите допускат зад волана

Иля Пименов, експерт от списание „Зад волана“, изброява шест „глупости“, извършвани от шофьорите, които може да доведат до сериозни последици, пише РИА Новости.

Така, някои автолюбители може да не затворят напълно капака на колата, каза Пименов. Според него, капакът може да се отвори и да удари предното стъкло, като го счупи и деформира предната част на покрива. „Но най-лошото е, че той незабавно блокира вашата видимост“, предупреди експертът.

Второ, шофьорите отварят вратите на автомобилите, без да поглеждат за потока от автомобили, което може да провокира катастрофа. “В резултат – най-малкото е избита врата. По-добре е да не си представяте най-страшното”, каза той. Пиментов отбеляза, че подобна ситуация може да се случи и когато вратата се отвари по време на движение, затова си струва да използвате централното заключване при движение.

Трето, много автомобилисти не включват късите светлини, когато се стъмва или забравят да изключат дългите светлини срещу насрещните автомобили. “До какво може да доведе това? В първия случай няма да забележите препятствие на пътя, пешеходец или животно навреме, във втория – заслепявате другия шофьор”, отбеляза експертът.

Сред „глупостите“, извършени от шофьорите, Пименов посочи и неправилното затягане на болтовете на колелата. „Колелата, изгубени в движение, също не са рядкост. Колело от лек автомобил, което подскача по пътя, може да причини голяма вреда, особено ако попадне в насреща кола, движеща се с висока скорост“, каза експертът. Ако сами сменяте гумите, препоръчително е да използвате динамометричен ключ, а след сто километра трябва да проверите и, ако е необходимо, отново да затегнете колелата, каза той.

Петата грешка е, че много шофьори не следят налягането в гумите. “Какво да правим? Редовно проверявайте налягането в гумите. В идеалния случай преди всяко пътуване. Вземете компресор с добър манометър или използвайте безплатните на бензиностанцията. И, разбира се, сменете износените гуми навреме”, съветва авторът на статията.

Шесто, много шофьори допускат грешка, неправилно разполагайки се на шофьорското място, добави експертът. „Въпреки това такива шофьори и такива пътници забравят, че ситуацията на пътя се променя за частица секунда“, припомни той. Пименов предупреди, че в случай на аварийна ситуация човек може да загуби „не само ръцете и краката, но и живота”, докато шансът да оцелее при произшествие е много по-голям, когато водачът е правилно разположен зад волана.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *