HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Шест отбора гимназисти с креативно мислене се състезават с идеи как Якоруда да се превърне в града на мечтите им

Ученици от ПГ „Петко Рачов Славейков“ – гр. Якоруда се включиха в инициативата Иновационен лагер 2017 г. – състезание, което генерира идеи, насърчава предприемаческото мислене и поведение. Предизвикателството пред шестте отбора беше да покажат креативно мислене, като предложат свои бизнес решения за развитието на родния си град Якоруда. Казусът, по който състезателите работиха, бе „Как искам да изглежда градът на моите мечти“.

Отборите под ръководството на инж. Надежда Дринцолова предложиха интересни идеи, но тричленното жури определи като най-интересна и най-приложима за региона идеята на отбор „Софа“, в чийто състав влизаха Хава Реджеп, Фатиме Балеа, Атидже Шаранска, Юсуф Качов и Атидже Кунгьова. Казусът, който състезателите от отбора първенец предложиха, презентираха и успешно защитиха през журито, аргументирайки в детайли своите идеи, беше реставриране на старите къщи в Якоруда и обзавеждането им в стар якорудски стил с цел възраждане на традициите в града. Част от идеята на учениците бе гостите, които те ще посрещат, да имат възможността като атракция да посетят и местността Трещеник, където сами ще могат да приготвят различни видове сладка, компоти и други неща от горски плодове и билки. Така освен че те ще се потопят в бита и културата на местното население, ще могат да се запознаят и с тайните на местната кулинария и билкарството, както и да научат някои тайни на народната медицина.

Второто място бе присъдено на отбор „Мечта“, чиято идея бе изграждане на СПА център към минералния комплекс в града. Предложението на отбора, класиран на трето място, бе пък почистване на отпадъците, рециклирането им и използването им за екологично чисти продукти.

На състезанието присъства и директорът на училището инж. Малина Гръкова, а специални гости бяха началникът на РУО – Благоевград Ивайло Златанов, старши експертът „Професионално образование“ към РУО Антоанета Николова, зам. кметът Магдалена Табакова, председателят на обществения съвет към училището Фекрие Удева и членът на обществения съвет Сабие Вакльова.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *