HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Шефката на детско отделение в кюстендилската болница д-р Д. Панайотова: 10-12-г. момичета се напушват с наргиле до припадък

Бум на тийнейджъри с колапс, след като са пушили наргиле, отчитат лекарите в детско отделение на Кюстендил. Пациентите са най-вече госпожици, казват лекарите в отделението и са категорични, че потърпевшите категорично отказват да споделят какво са пушили.

„Тенденцията се засили преди около година”, заяви завеждащата  детско отделение д-р Даниела Панайотова и допълни, че според нея пострадалите от наргиле манията по-вероятно е да не знаят какво е сложено в наргилето. Това обаче е много опасно, твърдят лекарите в специализираното детско отделение и допълват, че напушването се нарежда след опитите за самоубийства, при които  възрастовата граница все повече и повече пада и вече е около 10-12 години.

„След всеки такъв случай сигнализираме в полицията, пишем писма и доклади до Детска педагогическа стая”, казва д-р Панайотова. Проучванията показали, че много често в наргилетата освен ароматизиран тютюн се слага и канабис и именно той праща малолетните и непълнолетни в болница.

„Пушенето на наргиле също не е безопасно. Изследванията на Световната здравна организация показали, че  пушенето на наргиле може да доведе до пристрастяване и е вредно за здравето, въпреки че много хора не съзнават тази опасност. Подсладеният вкус на тютюна за наргиле го прави по-привлекателен за децата и те погрешно решават, че то е по-малко вредно“, обясняват работещите в детско отделение – Кюстендил.

“Еднократното пушене може да доведе до отравяне с въглероден окис или други заболявания като туберкулоза, херпес, респираторни заболявания. Редовното пушене може да доведе до сърдечни болести и много видове рак“, предупреждават лекарите в кюстендилското детско отделение.

Пушенето на наргиле стана изключително популярно през последните години, а от пролетта на миналата година много от кафенетата в Кюстендил предлагат наргиле.

Това е традиция, която се е зародила сред индусите в Индийския субконтинент през XV век, а след това е започнала да се разпространява с развитието на Османската империя. Според статистиката всеки ден близо 100 млн. души по света пушат наргиле. Въпреки че на външен вид наргилето изобщо не прилича на цигара, то носи и същите опасности, каквито и пушенето на обикновената цигара, поясняват специалистите.

“Водата може да е филтър, но не филтрира никой от токсините“, твърдят лекарите.

Новото проучване събира резултатите от предишни изследвания на пристрастяването, увреждането на белия дроб и опасностите за здравето, свързани с пушенето на наргиле. Според  последните изследвания на Световната здравна организация (СЗО) обикновено пушенето на едно наргиле може да продължи между 20 и 80 минути, а човек може да вдиша толкова много дим през това време, колкото пушач, който е изпушил 100 или повече цигари, казаха още детските лекари в Кюстендил.

ЖАНА ХРИСТОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *