Шефката на дирекция „Бюджет и финанси” в Сандански В. Йорданова почерпи за 20-ия бюджет, който изготвя и се приема от ОбС

37 200 768  лв. е бюджетът на община Сандански за настоящата календарна година. Най-много средства са заложени за образованието – 40 процента от общия бюджет на общината.

„Бюджетът е планиране. Това не е оправдание, че ние сме тук от 2 месеца и 12 дни, и да представим бюджет, който не само да изготвим, но и да го изпълним. Общината има възможности да увеличи приходите си през годината. Наемните цени за мери, пасища не са променяни от години. На декар се отдават по 2.00 лева мери и пасища. Цената на земеделската земя е в размер на 10.00 лева. Цените за наем на такса за ползване на терени и наем на площ в първа, втора, трета и четвърта зона е твърде ниска и не е актуализирана от над 10 години. Това е последващ въпрос, който заедно с общинските съветници ще трябва да актуализираме”, заяви кметът на общината Атанас Стоянов.

Той даде уверение, че общината ще продължи да се развива и да инвестира в спорт, култура, социални дейности. Очакванията са след пускане в експлоатация на спортната зала в общинската хазна да постъпят приходи. В заключение той посочи, че най-мащабният проект е компостиращата инсталация за биоразградими отпадъци, в която съпартньори на община Сандански са общините Струмяни и Кресна. 

Председателят на Постоянната комисия по бюджет и финанси в минипарламента Живко Иванов заяви: Бюджетът на общината е лош, много лош, защото е само 37 милиона лева, а на нас ни трябват 370 милиона лева, и е добър, защото е реалистичен и изпълним. Въпреки че по време на комисиите водихме много спорове с колеги, че няма да изпълним приходи от 8 милиона, а сега са заложени 9 милиона лева”. Той допълни, че общината има възможност да увеличи приходите от перо недекларирано имущество на гражданите.

„Район по район да се извърши проверка на имуществото на гражданите и ще се установи, че голяма част от имотите не са декларирани и не се плаща данък за тях. Когато увеличим събираемостта на данъци на 80 процента, тогава ще имаме възможност да ползваме 2 процента от тези данъци в общината”, заяви Ж. Иванов и добави, че подкрепя бюджета на общината. 

За директора на дирекция „Бюджет и финанси” Вергиния Йорданова това бе юбилейният 20-и бюджет, който изготвя и се приема от минипарламента. По този повод тя почерпи с шоколадови бонбони, след като единодушното всички 24 съветници гласуваха „за”. 

ЛИДИЯ МАНЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Ха-ха

    Е, браво! За пасища и мери по 2лв, а читателските карти в библиотеката ги увеличихте на 10 лв, като реално нищо не сте подобрили, за да имате поне някакво оправдание.

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *