Шефката на Спецпрокуратурата в Македония остава в ареста

Наказателният съд в Скопие отхвърли жалбата на ръководителя на Специалната прокуратура в Република Северна Македония Катица Янева срещу нейното задържане, предаде БГНЕС.

Тя ще остане в ареста 30 дни. Преди два дни Янева беше задържана по искане на държавното обвинение във връзка с акция срещу организираната престъпност и борба срещу корупцията. Тримата съдии от Наказателния съд са били единодушни срещу жалбата на шефката на спецпрокуратурата. Ако нейната вина бъде доказана тя може да получи най-малко три години затвор. В момента тя се намира в ареста на затвора в “Шутка”.

Главният прокурор на Република Северна Македония Любомир Йовевски съобщи, че има достатъчно данни, че Катица Янева е злоупотребила с власт при аферата “Рекет” с цел облагодетелстване. Обвинител номер 1 на югозападната ни съседка допълни, че тя е влияела върху освобождаването и връщането на паспорта на обвиняем, а след това е предложила смекчаващи обстоятелства на обвиняемия по делото „Империя“ и превръщането му в свидетел.

В средата на юли стана ясно, че македонският олигарх Орце Камчев, който е разследван за пране на пари, злоупотреба с власт и участие в организирана престъпна група е бил рекетиран от двама души Боян Йовановски – Боки 13 и Зоран Милевски – Зоки Кичеец. Те са му поискали 8 млн. евро, за да спре разследването срещу него. Камчев е дал 1.5 млн. евро в брой на двамата. В аудиозаписи  Йовановски и Милевски твърдят, че ще уредят въпроса на Камчев с помощта на Катица Янева. От 15 юли двамата също са в ареста. Йордан /Орце/ Камчев беше предложен за почетен консул на страната ни миналата година, но властите в Скопие не подкрепиха това предложение. От публикуваните документи на разследващите стана ясно, че Камчев притежава и български паспорт.

Той беше един от най-приближените на клана на Никола Груевски – Сашо Миялков, които в продължение на 10 години управляваха Македония контролирайки всеки един аспект от живота в страната. Наред с многото си бизнеси Орце, както е известен Камчев, контролираше медии, провеждащи активна антибългарска кампания в угода на Груевски, който избяга в багажника на автомобил и в момента се укрива в Унгария. Камчев, заедно с бившия премиер Груевски и бившия директор на службата за сигурност Миялков освен за пране на пари, са разследвани още за злоупотреба с власт и организирана престъпна група. Олигархът също така е разследван за незаконно финансиране на партията на Груевски с над 250 хиляди евро. Камчев и бившият шеф на службите бяха арестувани от македонските власти през ноември 2018 г. и пуснати под домашен арест малко преди Нова година.Македонският премиер Зоран Заев заяви, че всички, които са нарушили закона или са извършили престъпление, трябва да понесят отговорност, независимо от тяхното положение.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *