Шефове пращат масово служителите си на психиатър

Бум на шефове, които изпращат служителите си, страдащи от алкохолизъм и депресия, на психиатър, отчитат фирми за психологически изследвания. “Това са предимно малки фирми, в които работодателите имат преки контакти с подчинените си и виждат промяната в състоянието им”, обясни пред “Монитор” психиатърът Мирослав Колев.

В повечето случаи работниците отлагали срещата със специалиста, докато не получат ултиматум “среща с психиатър или уволнение“. “Проблемът е, че посещението при психолог не е профилактично, а постфактум”, категоричен е Колев.

Според различни наредби у нас на задължителен психотест преминават професионалните и таксиметровите шофьори, въоръжените охранители и кандидатите за работа в МВР. Проектонаредба на Министерството на образованието предвиждаше и всички учители да минават на психотест веднъж годишно. Непосредствено преди началото на учебната година обаче ведомството се отказа от тази идея.

“От началото на годината направихме тестове на около 700 служители в образователната система. Наблюдаваме, че има проблеми сред учителите и възпитателите”, обясни експертът по трудова медицина Атанас Лазаров. Целта на регулярните психотестове е да провери устойчивостта на стрес на служителите.

Отделно някои фирми изискват кандидатите им за работа да се подложат на изследване за психологическа годност. Най-често подобни тестове се прилагат в сферата на финансите, заради голямото напрежение, твърдят експерти по подбор на персонала, пише пик.

“В доста компании периодично през няколко месеца през подобно изследване преминават служителите на мениджърски позиции. Целта е работодателите да проверят устойчивостта им в стресови ситуации”, заяви HR специалистът Маргарита Николчева.

Няколкоминутният тест може да се направи в специализирана фирма за психологични изследвания, което излиза между 30 лв. и 50 лв.

Повечето фирми обаче изискват от кандидатите за работа само справка дали се водят на отчет в местния психодиспансер. На отчет в психодиспансера обаче се водят само пациентите, които са пожелали да бъдат вписани в документацията.

Справка за отчет в психодиспансера се изисква и при сключване на брак. Причината е, че Семейният кодекс не позволява брак между хора под запрещение или страдащи от душевни болести. Психотестът пък е задължителен за всички, които искат да притежават огнестрелно оръжие.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *