Шефът на КПКОНПИ С. Цацаров обяви: Кметът и ОбС председателят на пернишката община Ковачевци не са имали личен интерес да уреждат роднини с евтини общински имоти

Кметът на пернишката община Ковачевци Васил Станимиров и председателят на Общинския съвет Венцислав Тодоров или не са участвали пряко, или не са имали никакъв личен интерес да уредят роднините си при покупка или наемане на общински имоти, постанови ръководената от Сотир Цацаров Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на противозаконно придобито имущество (КПКОНПИ).

Производството, започнало през февруари, тези дни бе финализирано с едно от най-дългите решения, издавани от комисията, която обстойно е събрала всякакви доказателства по многобройните обвинения срещу двамата първи на общината.

Любопитно е, че всички подадени имена, фирми и роднински връзки в сигнала са потвърдени от разследващия орган като действителни и обвързани или с кмета или с ОбС председателя, но никъде хората на Цацаров не са успели да открият някой от двамата да е бил воден от личен финансов интерес при изпълнение на служебните си задължения.

Според автора на сигнала майката на кмета и съпругата му, с която междувременно на18.07.2018 г. се развели, ползват общински имоти, с част от които са участвали за подпомагане пред ДФ „Земеделие” и са им изплатени субсидии. За някои от имотите като бенефициент фигурирал самият кмет Васил Станимиров. Станимиров ръководел майчините фирми като свои, като извършвал тяхната дейност от кметския кабинет, използвайки работници и ресурси на общината, твърди още човекът, подал сигнал срещу градоначалника. Чрез фирмите на майка си кметът използвал за склад и общински помещения, управлявани от една от общинските фирми.

В сигнала има още твърдения, че отпуснатите от община Ковачевци суми за зимно снегопочистване, които през 2019 г. са достигнали 200 000 лв., се използват от кмета Станимиров за раздаване на „бонуси” на доверени хора – роднини на кметове и кметски наместници. Други обвинения са, че в периода 2015-2019 г., когато Станимиров отново беше кмет, са проведени търгове, спечелени от негови роднини.

Твърди се още, че съпругата и снахата на председателя на Общинския съвет Венцислав Тодоров също ползват общински имоти за получаване на субсидии.

В хода на разследването си хората на Цацаров са установили, че роднините на кмета и председателя са редовно регистрирани като земеделски производители, но официално не ползват никакви общински имоти. Във всички предложения и решения негови близки роднини да наемат общински обекти пък кметът стратегически упълномощавал заместника си и така умело предотвратил конфликта на интереси, защото по документи заместник-кметът не е никакъв на роднините на шефа си, който го е назначил на този пост.

Обвиненията срещу Станимиров, че върти фирмите на майка си от кметския кабинет, оглавяваната от Цацаров комисия е оставила без коментар. За сметка на това напълно е оневинила кмета за това, че общинско дружество е дало под наем помещения на негови роднини – управителят на дружеството имал право да го направи и това на кого той ще даде под наем евтин обект, собственост на фирмата, било извън правомощията на кмета, пояснили са от КПКОНПИ.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *