Шефът на отдел „Образование“ в община Благоевград С. Митова разби обвинение на екскмета К. Паскалев: Непрекъснато обновяваме сградния фонд на детските градини през последните 6 г., няма проблем с приема

„Проблем с приемането и записването на деца в детските градини и ясли в община Благоевград няма”, това заяви вчера Симона Митова, началник- отдел „Образование“ в Общинската администрация, по повод атаки в тази посока, отправени от екскмета Костадин Паскалев при партийна визита в областния център на Пиринско миналата вечер.

„Шест детски ясли и 13 детски градини плюс 5 филиала към тях в близките села, оставени за удобство на родителите, обхващат всички хлапета. Тази учебна година в градините са записани 2730 деца, около 500 са в детските ясли – обяви С. Митова и допълни: Всяка една молба, подадена от родители за прием на детето им в детско заведение, е удовлетворена и има още свободни места в отделни детски заведения. Нещо повече, през последните 6 години непрекъснато обновяваме и разширяваме сградния фонд. Детска градина №2 „Св. Богородица“ в жк „Орлова чука“ се премести в нова база преди 6 г. , преди 3 г. открихме филиал към ДГ №1 „Ведрица“ в сградата на бившето Първо основно училище, в който се обучават две предучилищни групи. Открихме две нови групи в Детска градина №11 „Здравец“, Предстои изграждане на ново крило в двора на Детска градина №8 „Вечерница“, което се надяваме, ако всичко е наред, да отвори врати за децата през следващата учебна година.

За нас е изключително важен фактът, че на национално ниво община Благоевград през последните години неотменно се посочва като пример за обхвата на 5- и 6-годишните деца в задължителната подготвителна група. Всички, които не са посещавали до тази възраст детско заведение, се издирват и са обхванати в образователната система и това е видно от електронната система към Министерство на образованието“, каза Симона Митова. Коментарите за недостиг на места в градините взривиха недоволство сред директорите и учителите. „Интересът към детските градини в централна градска част винаги е бил голям заради удобството на родителите, работещи в тази зона, а и заради рекламата на дейността на детските заведения“, коментира директорката на Първа детска градина „Ведрица“, до Съдебната палата, Антоанета Григорова. Тя бе категорична, че в община Благоевград необхванати деца в системата не е имало, поне откакто тя е директор, т.е. вече 10 години. „Ако в едната градина местата са запълнени, в следващата, най-близка до нея,  винаги се е намирало място. Факт е, че винаги е имало „движение“ на децата, свързано с промяна на местоживеенето на родителите“, каза Григорова.

Тя специално отбеляза, че през последните 4 години материалната база е изключително обновена и модернизирана, в групите се работи с модерни интерактивни дъски и играчки,  разполагат със сензорни дъски, а сега очакват още по-модерни материали, та качеството на работа да стане още по-високо.

Директорката на „Ведрица“ посочи още, че през последните години персоналът на всички детски градини в Благоевград непрекъснато се квалифицира, като специално внимание общината отделя на педагогическите кадри с организиране на обучения и семинари. „Вече сме много по- гъвкави и креативни и почти всички колеги работим по проекти, а така си осигуряваме допълнителното финансиране за дейности и усъвършенстване на квалификацията. След два дни екип от нашата градина пътува до Испания, във Валенсия, по международен проект ще споделим с колеги наш добър опит и ще се запознаем с техния“, посочи конкретен пример А. Григорова.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *