Шефът на „Пирин“ (ГД) Д. Коршумов: Нека само не повтаряме, че работим прозрачно в клуба, като някакво заклинание, а да го превърнем в реалност

Димитър Коршумов е човекът, който пое председателския пост на футболния „Пирин“ (ГД) практически в средата на март, след като му бе гласувано пълно доверие от феновете, гражданството и местната община, оставаща все още основен спонсор на отбора. Той пожела сам да поеме отговорността, след като остана вакуум заради внезапната смърт на предшественика му Атанас Мълчанков в края на 2019 г. Новият шеф влезе в управителния съвет на гоцеделчевци заедно с бизнесмените Димитър Смилянов, Георги Петелов и Костадин Гебрелиев, и с футболния деятел Александър Атанасов. Отборът започна да тренира и местните хора съвсем резонно се развълнуваха около този факт, още повече че неврокопчани станаха първият тим, възобновил занимания след извънредното положение.

– Г-н Коршумов, как стои въпросът с квалификациите на „Пирин“ за Югозападна Трета лига?

– Все още нищо не е ясно и всичко е в ръцете на БФС. Очакваме разпореждания. Каквото ни бъде наредено, това ще направим, готови сме.

– Има два варианта за първенците в областните групи – да се играят баражи или да бъдете поканени. Няма ли вече индикации какво ще се случи?

– Вярно е, че се тиражират в публичното пространство много варианти, но никой не е официален. Когато има нещо официално, тогава ще вярваме на казаното, в противен случай всичко остава в сферата на вероятностите, вариантите и хипотезите. Именно заради това започнахме и тренировки. За да сме готови за всякаква ситуация. Ако бъдем призовани да играем плейоф, не можем да накараме момчетата да се хвърлят в битка за спечелване на промоция в Трета лига и да очакваме кой знае какви чудеса от тях. Те просто няма да имат готовност. Тези два месеца доведоха кондицията и формата не на кота нула, а под нея. От друга страна, ако бъдем поканени, тези тренировки няма да са отишли нахалост. Това ще е добър начин да се повъзвърне форма след пълния застой в последните два месеца и да добие старши треньорът Димитър Крушовски впечатления за състоянието на играчите, след като известно време бе извън града и работеше в Банско. За да изпреваря следващ въпрос, ще кажа, че наша основна цел е завръщане в Трета лига и сме готови на двата варианта. Няма място за отстъпление, след като искаме да се изкачим по-нагоре в стълбицата на българския футбол.

– Всичко обаче опира и до финанси?

– Имаме най-напред пълната подкрепа на община Гоце Делчев и уверението на кмета Владимир Москов, че ще продължат да са зад „Пирин“. Това е много важно, още повече на фона на задаващата се сложна обстановка в икономически план. Допълнителни немалко сили ни дават и обещанията на отделни фирми и бизнесмени, че ще помагат за отбора, което не може да не ни радва, да ни дава оптимизъм, а и спокойствие, че сме на прав път. Това е самочувствие, но нека не забравяме, че е и отговорност, защото не можем да си позволим лукса да излъжем надеждите и доверието на тези хора.

– Защо се захванахте с управлението на ФК „Пирин“ (ГД)?

– Защото искам да бъда полезен на родния си град. Като гледах състоянието, в което изпадна отборът, ми се искаше да помогна да се излезе от тази ситуация. Иска ми се да направим така, че отново нашият тим да бъде на своето място, защото не съм само аз, който мисли, че на „Пирин“ не подобава да играе в четвърта дивизия. Да вдигнем на крака клуба. От друга страна, имам и желанието да обединим хората, които искат да помогнат на футбола в Гоце Делчев, на спортните хора въобще, за да измием образа на нашия отбор, върху който знайни и незнайни герои се упражняваха в изливането на кал. Това е едно от лицата на нашия град и трябва да бъде чисто.

– Измиването на лицето дали включва ревизия и критика на предишните управления?

– Не. Ние не искаме да се вглеждаме в миналото, а да гледаме в бъдещето. Има много хора, които говорят против този или онзи. Искам да сме наясно обаче, че ние имаме своята история над 100 години и не трябва да я игнорираме, защото този или онзи не ни е харесвал. Да говорим за по-близкото минало. Истина е, че отборът премина тежки времена в края на 90-те години на ХХ век и началото на ХХІ век, когато отборът бе почти пред закриване. Да, но сърцати хора помогнаха това да не се случи. Впоследствие дойдоха и исторически години – завърнахме се в „Б“ група и бяхме сред отборите с тежест в нея. Имаше паметни мачове, побеждавахме силни тимове, бяхме близо до „А“ група преди 12 години. Не се случи, но пак останахме отбор с авторитет. След това успяхме да влезем в елита и имахме два интересни сезона, които никой не може и не трябва да отрича. Никой няма правото да отрича усилията на толкова хора. След това дойдоха годините на криза, в които пак се правеха усилия отборът да бъде съхранен. Стигна се и до изпадане в „А“ ОФГ, като след това немалко хора вложиха своите усилия отново „Пирин“ да бъде изправен на крака и да бъде намерен верният път. Всеки човек в това време е направил нещо за клуба. Има, разбира се, и слабости, но е по-добре да загърбим негативното, да се поучим от него и да обърнем поглед напред, отколкото да се задълбаваме, с което можем само да навредим и тъпчем на едно място. Нека покажем нов път за развитие.

– Как бихте обобщили настроението в отбора и около него с оглед новия пост?

– Настроението е приповдигнато и се усеща подкрепата на много хора без значение на тяхното занятие. Всички вярват, че може да се възроди отборът. Има доверие към нас и не може ние като членове на ръководството да не го оценяваме. Важното е, че имаме все повече съмишленици. Желаем всичко да бъде прозрачно и ясно за хората, за да се види как се харчи всяка стотинка, за да се види как се канализира всяко усилие.

– През призмата на прозрачността какво бихте отчели като извършена дейност?

– По време на извънредната ситуация, независимо че практически животът бе поставен на пауза, свършихме доста работа. Опитахме се да сложим нов ред в работата. Успяхме да си върнем в отбора безспорен специалист като Димитър Крушовски, който бе натоварен не само с мъжкия отбор, но и ще отговаря за школата. Трябва да създаде и системата за подготовка на всички гарнитури. Започнахме работа по базата, където подобряваме състоянието на тревното покритие. Отстранени бяха някои повреди, ремонтирани бяха съоръжения. Проведохме разговори с бъдещи спомоществователи. Радостното е, че мнозина от тях се отзоваха, изразиха готовност и се надяваме икономическата криза да не ги разколебае в намеренията им.

– Кои са основните приоритети, които ще следвате?

– Искаме да върнем привържениците си на трибуните. За да се случи това, основна опорна точка е прозрачността в цялостната работа. Стремежът на УС е не да го повтаряме като някакво заклинание, а да бъде реалност. Имаме желание да амбицираме още повече хора да станат съмишленици на каузата „Пирин“. Не на последно място – връщането на отбора в Трета лига. Друг приоритет е създаване на силна детско-юношеска школа, която да е трамплин за големия спорт. Знаем колко благодатен по отношение на футболни таланти е нашият регион, защо да не го използваме? В това отношение има и други идеи, които обмисляме, но те все още са на ниво хипотеза. Друга наша цел е да намерим правилните хора, които да работят в клуба. Да създаваме още собствени кадри, които да се включат в треньорската дейност и да помогнат да се прилага една цялостна методика. Тя да е водеща при подготовката на формациите, за да бъде по-лесен преходът в мъжкия отбор, където играчите да се изявяват и да бъдат забелязвани от по-големи клубове. Обмисляме да възстановим старшата ни възраст. В дългосрочен план искаме да бъдем отбор със стабилно място в по-горните групи на българския футбол.

– Във връзка с това, което казвате, ще трябва да има силен мъжки отбор. Ако „Пирин“ (ГД) влезе в Трета лига, ще има нужда от смела кадрова политика?

– Най-напред ще обърнем внимание към настоящите състезатели на нашия отбор. Това е напълно нормален и морален акт към момчетата, които изнесоха тежестта на последните два сезона. Те помогнаха да се класираме на първо място в „А“ ОФГ. След това ще се мисли за нови попълнения, ако са нужни. Ще търсим основно местния фактор, както винаги е било. Знаем колко силен е бил той за нашия клуб. Имаме още идеи за селекцията и много работа по нея, както и желание да върнем славата на „Пирин“ (ГД), което да се случи с помощта на нашите фенове и на всички, които подкрепят каузата ни.

Интервю на АЛЕКСАНДЪР ГЕОРГИЕВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *