Шефът на „Пирин” /ГД/ Ив. Близнаков: „Лекарите” първо да си платят билетчето от 2 лв., после да слагат диагнози

„Пирин“ (ГД) се е устремил тази пролет към дъното в Югозападната Трета лига след 4 поражения, едно от които срещу „Беласица“ със срамното 0:7. Председателят на УС на клуба Иван Близнаков преди няколко дни призна за финансови проблеми, които пречат на нормалната работа. Затова потърсихме мнението му по парливата тема.

 

– Г-н Близнаков, „Пирин“ стартира кошмарно полусезона и мнозина се питат накъде отива отборът?

– Определено ситуацията е неприятна. „Пирин“ изпадна в много тежко състояние след двете домакински загуби тази пролет. Не е тайна, че заложихме на младостта и на 90 процента от футболистите възрастовата граница е 18-22 години. Въпреки всичко още има шансове за спасение, което не е толкова илюзорно, както някои си мислят. Ние вярваме, че можем да оцелеем, и докато има макар и минимален шанс за успех на нашата мисия, ще се борим. Ако сега се справим, мисля, че години напред ни остават добри времена.

– Доколко са сериозни финансовите проблеми в клуба?

– Проблеми нямаме само ние. В процес на решаването им сме и разчитаме основно на община Гоце Делчев. И друг път сме имали критични моменти, но са били преодолявани. Всички знаят, че местната власт не позволи отборът да бъде затрит, както това се случи в други населени места. Вярваме, че отново ще излезем от критичната ситуация и ще се върнем отново в добрия коловоз.

– Дава ли рамо бизнесът за съществуването на клуба?

– Бизнесът като цяло на този етап проявява пасивност към футболния клуб. В отделни моменти помагат наши приятели и съмишленици, които ни осигуриха минералната вода за годината. Надяваме се техният пример да бъде последван от други.

– Бяхте доста рязък след мача срещу „Вихрен“. Коментирахте, че на заеми не може да се гради футбол, че парите в клуба са кът. Сега обаче смекчихте тона.

– Определено бях доста емоционален и повлиян от неприятния изход на мача. Като човек, който го боли, реагирах първосигнално, но най-вече срещу онези „разбирачи“, които ги има около всеки отбор и на всеки стадион, които дават предписания без реални решения, без да се ангажират лично. На тях искам да кажа да направят поне най-простото нещо – да си платят билетчето от 2 лв., а не тези „лекари“ на клуба да търсят начини да заобиколят плащането и да влизат свободно. Що се отнася до липсата на пари, нормално е основният финансиращ орган да не може в даден момент да отдели средства. Все пак има и други важни дейности освен спорта, за които отговаря общината – училища, болница, детски градини, читалище и т.н. В подобни ситуации съм вземал лични заеми и пак ще го правя. Това е в интерес на работата, за да се покрие конкретната ситуация, нетърпяща отлагане.

– Кои са най-големите проблеми пред клуба в настоящия момент?

– Липсата на резултати, а оттам идва и липсата на самочувствие сред младите ни играчи, които имат сериозен потенциал. Очакваме да го развият и да го разгърнат, от което ще последват и добрите резултати. Една победа ще помогне да се стигне до укрепването на увереността в собствените сили. За съжаление успехът ни убягва в четирите кръга до момента. Мисля, че ни липсваше и малко шанс, имаше твърде много напрежение, което натежа.

– За първи път от незапомнено време „Пирин“ няма юношеска формация в старшата възраст.

– Определено липсва подобна формация, но така се получи. На практика всички футболисти от старшата възраст са в мъжката селекция. През лятото предстои попълването на всички гарнитури в школата и участие в първенствата на всички групи. Смисълът на първия отбор е да дава възможност на момчетата от ДЮШ да намират трибуна, да се продават, така да го кажем.

– Привлякохте двама нови треньори – Иван Маринов, който проведе зимната подготовка, сега и Николай Димитров, но отборът не тръгна напред.

– Мисля, че с идването на Николай Димитров спечелихме. Двамата с Иван Маринов се допълват. Младост и опит, амбиция, знания – всичко това се съчетава в тях. Димитров не е някакъв администратор, а всеки ден е с футболистите, тренира заедно с тях и помага при изготвянето на програмата и стратегията за подготовка. Вижда се вече добрият синхрон между двамата. Въпреки загубите отборът ни израства – тактически, физически…

Разговаря АЛЕКСАНДЪР ГЕОРГИЕВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *