Шефът на „Пфайзер“: След трета доза ще се наложи и четвърта

Учени в цял свят работят усилено за изясняване на степента на заразност и симптомите при случаите на Омикрон, които досега е открит в поне 89 държави.

Проф. Шахин заявяви, че е уверен в ефективността на ваксината на Пфайзер-Бионтек.

Данните от реалния живот от Англия и Южна Африка ни предоставят успокояваща информация“, заяви той.

Предварителните данни от Обединеното кралство показват ефикасност от около 70 процента след третата доза и около 20 процента до 40 процента след втората доза. Ново моделиране от Imperial College London предполага, че след втората доза ваксина, защитата срещу Омикрон е паднала под 20 процента.

Шахин допълни: „Южноафриканците имат подобни наблюдения. Данните показват, че след две дози има 70 процента защита срещу Омикрон, като са избегнати тежките форми на Covid-19″

С течение на времето ще има загуба на ефикасност срещу Омикрон, каза Шахин. Това е доста вероятно. Хората с трета доза ваксина могат да се заразят с Омикрон.

Очевидно е, че сме далеч от 95 процента ефективност, която постигнахме срещу оригиналната версия на Covid-19 вируса. Но след третата инжекция изглежда, че нашата ваксина осигурява 70 или 75 процента защита срещу всички варианти.

Това е добър резултат за една ваксина като цяло. Също така мисля, че всички ваксинирани са защитени от сериозно заболяване и хоспитализация. Но вероятно ще се наложи 3 месеца след бустерната доза, и четвърта доза, докато ние преработим ваксината, за да е по-ефикасна срещу този вариант.„, подчерта изпълнителия директор на Бионтек.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *