Шефът на реанимацията в “Пирогов” призна за болничния гаф с върнатия пациент

“В конкретния случай виждам много пропуски в системата и това е фактът, че в момента има опашка от чакащи за тел. 112, което в цял свят е недопустимо. Този пациент трябва да бъде категоризиран с код червено, но час и половина с 5 обаждания, това не е съвременна медицина.” Това заяви проф. Стоян Миланов шеф на реанимацията в “Пирогов” и бивш директор на болницата по повод починалия 75-годишен мъж, на когото е била отказана помощ в лечебното заведение.

По повод отношението в “Пирогов”, проф. Миланов заяви, че е недопустимо. “Няма начин пациент докаран с линейка да бъде отказан. Ние сме имали раждания, които са извършване в нашата шокова зала. Това е тежка грешка на екипа, че не е регистриран. Подобон пациент може да бъде разпознат по тежест само за минута с опитно лекарско око”, допълни Миланов, като заяви, че преценка не е направена.

Той заяви, че ерозията в системата е от години, спешния пациент е нежелан, струва скъпо на болниците. Той допълни, че в момента в централна реанимация има пациент, който е подритван от три болници, първия мотив е бил, че човека не е осигурен, което пък е недопустимо, защото пациента е спешен. Той е бил в състояние в което до 10 минути е можел да умре.

“Това е абсурдно, не знам дали това уволнение на екипа ще реши проблемите, но при този недостиг на кадри, тези хора веднага ще бъдат глътнати. Ние не знаем за този пациент, спешна помощ веднага трябва да се обади и да се подготви залата. Ако този болен беше попаднал в шокова зала в “Пирогов”, гарантирам, че той щеше да бъде обслужен както трябва”, заяви още професорът.

Относно това, че медиците от спешна помощ трябва да лъжат за състоянието на пациентите е практика. Единствените желани пациенти са кардиологичните и всички знаем защо, дори ги търсят.

Професорът заяви, че е много обиден за това, което се е случилов “Пирогов”, защото абривиатурата на болницата е “Спешно”.

Той е категоричен, че е задължително да се въведе системата на медицинския триаж, който е напълно наложителен.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *