Шефът на РУО Ив. Златанов на среща в Благоевград: Край на екскурзиите през учебно време, ще уволнявам директори, прекратили трудови договори на учители през май или юни

Началникът на Регионалното управление на образованието Ивайло Златанов забрани екскурзиите през учебно време. Това стана на среща вчера с директорите на училища в Пиринско, продължила повече от 3 часа. Шефът на РУО обяви още, че да си учител не е сезонна работа, и заяви, че ще уволнява директори, прекратили договори на 30 май или юни.

„Записаните първокласници в областта към момента са 2944, което е с 300 по-малко в сравнение с миналата година. Искрено се надявам до 15 септември техният брой да се увеличи“, заяви Златанов.

В анализа си за изминалата учебна 2016/2017 г. той засегна постигнатите резултати от националните външни оценявания в 4 и 7 клас, ДЗИ-тата, изпита по дигитални компетентности в 10 клас, план-приема, свободните учителски места, новия механизъм за съвместна работа по обхващането и задържането в образователната система на деца и ученици в задължителната предучилищна и училищна възраст, като и още много други важни въпроси.

От изнесените данни стана ясно, че за изминалата учебна година образователната система са напуснали само 52-ма ученици. За сравнение, през 2015/2016 г. техният брой е бил 69, а през 2014/2015 г. от училище са се отказали 98 деца.

„52-ма е положителен резултат – при 34 064 ученици в областта, броят на напусналите е под 2%”, коментира Ив. Златанов и изрази надежда, че директорите подават до РУО обективна и коректна информация за отпадналите от училище.

По отношение на четирите национални външни оценявания в 4 клас Ив. Златанов изтъкна, че няма натрупване на голям брой неявили се от едно училище. На НВО-то са се явили 11 532 ученици, или 95.8% от четвъртокласниците в областта. Резултатите са по-добри спрямо миналата година с 1.32 т. по БЕЛ, 0.99 т. по математика, 0,19 т. по „Човекът и обществото” и 0.49 т. по „Човекът и природата“, като област Благоевград е на 4-о място в страната в националната класация.

„Явно вие като директори, а и учителите, преподаващи в 4 клас, добре сте си свършили работата”, каза по този повод началникът на управлението, но допълни, че има още какво да се желае и продължи с анализа на НВО – 7 клас. Средният успех през учебната 2015/2016 г. от националното външно оценяване по БЕЛ е бил 3.89 и 3.21 по математика.

През тази година обаче резултатите не бяха в оценки, а в точки. Така при 50-точкова скала, средният бал на седмокласниците в областта по български език и литература е 33.51 /при среден за страната 29.36/ и 26.62 по математика /при среден за страната 24.19/. Седмокласниците на 4 училища са изкарали под 20 точки, в 21 училища средният брой точки е между 20-30, в 52 са между 30-40 т. и в 9 са отличници с 4-50 т.

С уговорката, че не иска да засегне никого от присъстващите, тъй като резултатите се повлияват от различни фактори, началникът на РУО показа и таблици с успеваемостта по училища. Най-добре на НВО-то по БЕЛ са се представили седмокласниците на ПМГ – Благоевград, следвани от връстниците си от ІІІ ОУ „Д. Талев, ОУ в с. Годешево и с. Крибул, ПМГ – Гоце Делчев, десетката с най-добри резултати в областта допълват СУ – Първомай, ІV ОУ, VІІ СУ – Благоевград, І ОУ – Петрич и благоевградското ІІ ОУ.

Анализирайки резултатите, Ив. Златанов обърна специално внимание на ОУ „Братя Миладинови“ в с. Конарско, където през 2015/2016 г. седмокласниците са изкарали на НВО-то по математика среден успех от 2.79 и са били на десето място отзад напред в областта, а сега регистрират резултат от 34.88 т. и са в челната десетка, като заемат 9-а позиция. По този повод Ив. Златанов призова директорката на училището, ако има система за добро преподаване, нека стане достояние на областно ниво.

Във връзка с план-приема Ив. Златанов припомни, че още при заявяването и утвърждаването на 119-те паралелки след 7 клас са били на минус с 357 ученици и са закрити 8 от тях. Съответно планираните 70 паралелки след 8 клас са с недостиг на 200 ученици и са закрити 6.

„Съобразявайте план-приема си с реалните и обективни условия и фактори, един от които е броят на учениците”, обърна се към директорите началникът и повдигна въпроса дали училищните бюджети ще издържат на маломерните паралелки.

По време на срещата бе акцентирано и на отсъствията. Както е известно, училищата трябва да подават ежемесечно информация за ученици, допуснали над 5 неизвинени отсъствия на месец. За най-много ученици с отсъствия – общо 451 за 6 месеца, е „докладвала“ Земеделската професионална гимназия „Климент Тимирязев” – Сандански, която бе определена от началника на РУО като изключително дисциплинирано, добре работещо и организирано училище. Ив. Златанов попита директора на ЗПГ Емил Терзийски колко пари са получили от МОН и той обяви: 10 050 лв.

Впоследствие школски шефове разясниха пред репортер на „Струма”, че подавайки справка за направените над 5 отсъствия, агенция „Социално подпомагане“ спира детските надбавки за 1 месец, а МОН прехвърля средства от наложените санкции на училища, подаващи информацията.

Наред със ЗПГ, най-коректни в това отношение са СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Гърмен с 204 подадени ученици за 6 месеца, СУ „Братя Каназиреви“ – Разлог със 190, СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Белица със 187 и СУ „Н. Вапцаров“ – Петрич със 154.

На редица въпроси отговори и началникът на отдел ОМДК в РУО Методи Попов, а старши експертът по анализ и обработка на информацията Марина Войнова разясни новите моменти и най-често допусканите грешки при изготвянето на списък Образец 1, 2, 3, новите регистри на печатите и на институциите в системата на предучилищното и училищно образование.

Думата отново взе Ив. Златанов, който специално поздрави гоцеделчевските І ОУ „Св. св. Кирил и Методий” и ПМГ „Яне Сандански“ за смелостта и дългогодишната и целенасочена дейност.

Припомняме, че тези две училища са единствените в Пиринско, осмелили се да кандидатстват за иновативни, като вече придобиха новия си статут.

Началникът на РУО коментира и други важни теми, като Наредба №4 на Министерството на здравеопазването за определяне на заболяванията и отклоненията, които застрашават живота и здравето на децата и учениците /това е разбунилата духовете в образователната гилдия наредба, според която педагогическите специалисти подлежат ежегодно на задължителен медицински преглед за установяване на психичното им здраве/.

„С писмо от 11 юли министърът препоръчва да не се предприемат действия по практическата реализация на наредбата. И аз така бих препоръчал, няма как да пратим една многобройна армия от учители да ги изследват психически”, изтъкна началникът на РУО.

Той обърна внимание и на обявяването на свободните работни места, като подчерта, че част от подаваната информация е неясна, неточна и непълна. „Куп хора се оплакват и от това, че не знаят назначени ли са, или не. Ваш ангажимент е в рамките на 2-3 дни от извършването на подбора да информирате кандидатите“, бе категоричен Ив. Златанов и предупреди присъстващите, че ако види трудови договори на учители до 30 май или юни, ще търси обяснения от директорите. „Ако прекратите договор на 30 май или юни, и аз ще прекратявам договори”, заяви Ив. Златанов.

По отношение на ходенето на екскурзии в учебно време той подчерта, че през месец май училищата са направили 226 екскурзии, а през месец юни 176. „Питам ви всички тук, кои са хората, които разрешават учебен ден да стане неучебен? Вие имате ли това право, аз за мен ще кажа, че нямам”, а след зададения въпрос в залата настана мълчание. „В учебно време никакви екскурзии. Омръзна ми тази некоректна ситуация: директорът дава, началникът не, едни ходят, други не, затова който иска екскурзия, те да са в неучебно време –ваканциите или събота и неделя”, отсече началникът на РУО. Накрая той пожела на всички успешна учебна година.

Преди 15.09. директорите ще трябва да огледат още веднъж материалната си база, спортни площадки и да декларират готовността си за започването на учебната година. От днес /13.09./ за одобряване и утвърждаване започва представянето на училищните учебни планове в РУО.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *