Шефът на ЦСМП – Благоевград д-р Кр. Михайлов: От 1000 пациенти, потърсили спешна помощ за седмица, 110 са заради горещините

Над 1000 прегледа са извършили спешните медицински екипи в Благоевградска област за една седмица. Линейките са се отзовали на място при 433 случая след обаждане на телефон 112, 586 са амбулаторните случаи, при които пациентите сами са потърсили медицинска помощ в спешните сектори, съобщи за „Струма“ директорът на ЦСМП – Благоевград д-р Красимир Михайлов.

„Около 110 от случаите, т.е. 10 % от тях, могат да се свържат с горещините. Инфарктите на миокарда са 5, инсултите – 21, хипертониите – 48, като 35 са колабирали след хипотония”, уточни д-р Михайлов.

31 от случаите, които са били обслужени от медиците в 10 филиала в Пиринско, са свързани с Ковид-19.

Препоръките на лекарите са по време на горещините да се пият много течности. Световната здравна организация препоръчва през летните месеци да се пият до 2,9 литра течности за мъжете и до 2,2 за жените. Приемането на течности обаче зависи и от това в какво здравословно състояние е даденият човек.

Възрастните и децата са от рисковите групи. Летните горещини са предизвикателство дори за напълно здрави хора, но тези със сърдечносъдови заболявания трябва да са особено внимателни. Хората с белодробни и хронични болести също трябва да се пазят най-много. Айрянът е чудесно решение за горещините, а приемът на витамини трябва да идва от плодовете и зеленчуците.

Алкохолът, започвайки от бирата и стигайки до аперитивите с концентрати, затруднява нормалната функция на сърцето. Затова е препоръчително да се ограничи до минимум. Топлият чай през лятото понижава значително топлоотделянето. Не утолява жаждата така, както водата, но намалява разликата между температурата навън и тази на тялото. Пиенето на студена вода стресира лигавицата на стомаха и можем да се простудим. Кафето дехидратира организма, затова е добре да не наблягаме на него. Другата важна препоръка е по време на горещините да се стои в охладени помещения и да се избягват разходките в най-горещите часове от 12 до 17 ч.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *