Шеф на фонд изгуби милиарди в пирамида и полетя смъртоносно от балкона на хотел (СНИМКИ 18+)

Шеф на инвестиционен фонд, който изгуби милиарди долари на своите клиенти в схемата на измамника Бърни Мадов, скочи от 24-ия етажа на луксозен хотел в центъра на Манхатън в Ню Йорк. 56-годишният Чарлз Мърфи, е бил облечен с тъмен бизнес костюм, по разказите на очевидци, когато се е метнал от балкона на стаята си в понеделник. Той е падал 20 етажа, преди да се размаже на тераса на 4-тия етаж, съобщава местната полиция. Финансистът е починал на място. Бившият фонд на Мърфи е бил инвестирал над 7 милиарда в схемата на Мадоф, пише New York Times. Мърфи, по времето на смъртта си, е работил за инвестиционния фонд Paulson & Co. В Ню Йорк.

Към момента официален мотив за самоубийството не е бил обявяван.   Бърнард Мейдоф е американски бизнесмен, създател на най-голямата финансова пирамида в света, която се сгромолясва през ноември-декември 2008 г. в САЩ, Ню Йорк в разгара на световната финансова криза. Аферата, носеща неговото име, се развива като в екшън в разгара на световната финансова криза през 2008/2009 г., която удря най-вече финансите на САЩ.

На 11 декември 2008 г. Бърнард Мейдоф е арестуван в Ню Йорк по обвинение, че е организирал голяма измамна схема чрез фирмата си за финансови услуги. На следващия ден Федерален съд в Манхатан замразява активите на компанията, като ѝ назначава синдик с цел да предпази доколкото е възможно инвеститорите в измамната схема, пише блиц. Истината излиза наяве, когато високопоставени служители в компанията съобщават пред прокуратурата за неговото самопризнание, че „всичко е било една голяма лъжа“ и че „новата гигантска схема на Понци“ е реализирала „загуби“ в размер на 50 млрд. долара.

В случая „инвестиционната компания“ на Мейдоф акумулира средства, като обещава много висок дивидент, без да ги инвестира в каквито и да било активи. На първите „инвеститори“ се изплаща „дивидент“ от постъпленията от новите участници в схемата и се разчита на непрекъснат приток на инвеститори.   Според обвинението общата сума, с която финансовата пирамида завлича многобройните си клиенти, възлиза на 64,8 млрд. долара.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *