Шифон кейк с кафе

Необходимите продукти:

6 големи яйца /със стайна температура/

300 гр захар

300 гр брашно

200 мл. кафе

125 мл олио

16 гр бакпулвер

8 гр кремотартар

Начин на приготвяне:

В по-голям съд смесваме пресятото брашно, захарта и бакпулвера и с помощта на телена бъркалка смесваме добре всички съставки; Добавяме бавно и постепенно кафето и олиото към сухата смес и бъркаме докато се получи еднородна смес. Разделяме жълтъци от белтъци. Добавяме жълтъците един по един към сместа. Започваме да разбиваме белтъците и постепенно добавяме креморатрара. Разбиваме до твърд сняг! Това е важно, защото така кекса ще стане мек, пухкав и висок. Бавно и внимателно добавяме разбитите белтъци към първата смес, като използваме силиконова шпатула, с въртеливи движения отгоре надолу. На този етап използването на миксер е забранено! Време е да изпечем кекса. По принцип има специални високи алуминиеви форми за шифон кейк, но аз не разполагам с такава и го изпекох в обикновена алуминиева форма за кекс с диаметър 26 см. Важно е да уточня, че готовата смес е доста и не се побира в кексова форма, затова изсипах 2/3 от  готовата смес в кексовата форма, а останалата 1/3 в друга тавичка.   Така изпекох един кекс и една тортичка. Формата не се намазва с олио и не се поръсва с брашно! Печем около 50 минути на 165 градуса. Готовия кекс обръщаме върху решетка, без да го изваждаме от алуминиевата форма и оставяме да се охлади напълно. Ще забележите, че после сам се отлепя от формата. Ако се наложи, може да се използва нож, за  да се отлепи от формата. Поръсваме кекса с пудра захар. Ако желаете можете да разрежете кекса на две части и да намажете с кайсиево или друго сладко.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *