ШОКИРАЩА ГЛЕДКА! Трупове на 5 крави изхвърлени в туристическата зона в Разлог

Умрели крави, изхвърлени в района на туристическата зона в Разлог – до пътя от Писаната църква към местността Чурулец, предизвикаха недоволството на жителите на планинската община. Снимки на шокиращата гледка, направени от хора, които обичат да се разхождат сред красивата природа на Пирин, бяха изпратени в редакцията на вестник „Струма“. Хората се притесняват за евентуални зарази, които биха могли да плъзнат.

Оказа се, че сигнал за изхвърлените животни е подаден в отдел „Екология“ на община Разлог в следобедните часове в петък. Същия ден на територията на общината е имало екарисажна кола, която е трябвало да прибере  умрелите животни, но не е могла да ги събере и ги оставила на мястото. Колко време са престояли труповете там, кой е собственикът на умрелите животни и защо ги е изхвърлил точно в туристическата зона, така и не стана ясно.

Един от труповете е останал на скелет, което говори, че добичето е починало доста отдавна, вероятно преди няколко месеца, предвид студената зима. От община Разлог бяха категорични, че сигнал при тях е подаден чак в петък, и заявиха, че днес ще пристигне екарисажна кола от Варна, която ще прибере труповете.

„Екарисажната кола идва чак от Варна, не е тук всеки ден. Имаме уверение, че утре ще бъде в Разлог и ще прибере труповете. От дирекцията по безопасност на храните ни увериха, че няма място за безпокойство, тъй като става въпрос за крави, които са умрели от старост, не са били болни”, казаха от отдел „Екология“ и допълниха, че животните са на фермери, които пашуват стадата си в района, и собственикът не е един.

Въпреки уверенията, че няма място за тревога, кметът на Разлог Красимир Герчев, който научи за труповете едва вчера, разпореди незабавна проверка на място. Той сподели, че се предвиждат санкции за стопани, които не изпълняват задълженията си и си позволяват да изхвърлят умрели животни където им скимне. „Ако животните имат ушни марки, собственикът лесно ще бъде установен и, естествено, ще му бъде наложена глоба, но ако са без такива, трудно може да се докаже чии са добичетата”, каза Кр. Герчев.

Според запознати животновъдите лично трябва да се погрижат за умрелите си животни, както и да заплатят за услугата по екарисаж.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *