Шоколадов маскарпоне чийзкейк

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

За блата:
60 г. какаови бисквити
30 г. краве масло
100 г. лешници

За крема:
100 г. натурален шоколад
250 г. сирене маскарпоне
250 г. крема сирене
2 големи яйца
80 г. тъмнокафява захар

За глазурата:
50 г. натурален шоколад
30-40 мл. прясно мляко

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Бисквитите се смилат или натрошават и се размесват с разтопеното краве масло. В тавичка се запичат лешниците, докато станат златисто кафеникави. Половината лешници се счукват и се прибавят към бисквитите. Сместа се слага на дъното на форма с диаметър 18 см (аз нямам такава и ползвах 26 см-ова, но сложих още 3-4 бисквити и малко масло). Сместа се притиска добре и се пече при 150 градуса около 15 минути. Докато блатът се пече се приготвя крема.С миксер се разбиват на пухкав крем маскарпонето и крема сиренето. Прибавят се едно по едно яйцата и захарта и отново всичко се разбива. В микровълнова печка (или на водна баня) се разтопява шоколада. Когато поизстине малко се изсипва при останалите продукти и се бърка с  дървена лъжица до получаването на хомогенна смес. Добавят се и останалите лешници.

Когато е готов блата се оставя да се охлади и тогава се слага отгоре крема. Връща се във фурната при 150 градуса и се пече около час и петнадесет минути. По време на печенето доста бухва, затова формата трябва да е по-висока. След като се охлади кейкът спада. Когато е изстинал напълно, сложете глазурата, приготвена по следния начин: Шоколадът се разтопява в микровълнова фурна (или на водна баня) и към него се прибавя по малко от млякото, докато се получи необходимата гъстота. Млякото и шоколадът трябва да са с еднаква температура, за да не се пресекат.

Отгоре украсете по желание с фигурки от марципан и за празник кейкът може да замени тортата.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *