Шофиране през зимата: Кои са най-честите грешки

През зимата всяка сутрин отделяме поне 10 минути за подготовка на автомобила. Запотяването на стъклата на колата е проблем, с който се сблъскват шофьорите при температурни разлики.

“Преди да потеглим на път през зимата – важно е да се махне снегът от колата. Автомобилът се изчиства от всички страни, както и от покрива, тъй като е предпоставка за ПТП. Трябва да се махне ледът от страничните стъкла и огледала. Трябва  да имаме зимни гуми с поне 4 мм грайфер. Важно е как в годините се съхраняват гумите”, посочи Теодор Янков, управител на автосервиз.

По думите на специалиста, при едно стартиране на двигателя акумулаторът му трябват около 15 км, за да възвърне студения старт, който е направил сутрин. Хубаво е да не караме автомобилите през зимно време на къси разстояния. “Когато се качим сутрин в автомобила, е важно да дадем на контакт. Да изчакаме лампите в автомобила да светнат. Електролитите се раздвижват и съответно студения старт ще бъде по-лесен за вас. Да не въртим ключа веднага”, уточни Янков.

По думите му халогенните фарове за мъгла са от съществено значение също. Хубаво било чистачките вечер да се вдигат, за да не залепват за стъклото и да избегнем скъсване.

“Вътре в колата – да не се качваме с влажни дрехи в автомобила, отоплителната система трябва да е изрядна, кабинният филтър да се сменя на определено време. Много е важно въздухът да не върти вътре от климатроника, а да взлиза свеж, за да не се получава запотяване”, посочи още той за Bulgaria ON AIR.

“Грижата за автомобила и това как ние му обръщаме внимание е особено важно, завърши Теодор Янков.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *