Шофьор от Гоце Делчев осъден на 6 месеца условно за катастрофа, в която загина брат му

Шофьор бе осъден на 6 месеца условно за катастрофа, в която загинал родният му брат. Това наказание ще понесе 59-годишният Сашо Хаджиев от Гоце Делчев заради пътен инцидент преди 3 години.

Случаят е изключително драматичен, тъй като станал непосредствено след като шофьорът взел от онкоболницата в Благоевград нелечимо болния си брат Виктор, за да го прибере у дома. На 13 юни 2016 г. около 9:30 на завой в местността Сврача, в района на село Кремен, управляваният от него автомобил „Рено“ занесъл на мокрия път и навлязъл в насрещната лента. Оттам се задал лек автомобил „Ауди А8“ и въпреки опита на Сашо Хаджиев да отклони колата си плътно към дясната мантинела и да задейства спирачната система, челният удар се оказал неизбежен.

Веднага на телефон 112 бил подаден сигнал за автопроизшествие. На място пристигнали екипи на полицията и на ЦСМП – Благоевград, от филиала в Банско. Пострадалият пътник Виктор Хаджиев бил превозен с автомобил на ЦСМП до Разлог, но по пътя починал.

Непосредствена причина за смъртта му е хеморагично-травматичен шок вследствие на острата кръвозагуба от установеното разкъсване на септичната слезка на фона на тежки болестни увреждания на всички органи и системи, според вещото лице, извършило съдебномедицинската експертиза при  разследването.

Според заключението на автотехническата експертиза водачът на автомобила „Ауди А8“ не е имал техническа възможност да предотврати ПТП-то след навлизане на „Рено Лагуна“ в лентата му за движение. В този момент двата автомобила са били на около 31 м един от друг, а сборът от опасните им зони е около 100 м. Експертите са категорични, че водачът на реното е имал техническа възможност да продължи движението си в собствената лента, като намали скоростта преди зоната на завоя. Двамата шофьори са карали със скорост около 60 км/час, тъй като по това време е валял дъжд.

Техническата причина, довела до възникването на удара, е навлизането на колата на Хаджиев в насрещната лента за движение при наличие в нея на друг автомобил и непрекъсната разделителна линия, в резултат на което е обвинен за катастрофата, при която по непредпазливост е причинил смъртта на тежко болния си брат.

Делото срещу Сашо Хаджиев се гледа в Окръжен съд от тричленен състав, председателстван от Красимир Аршинков. В пледоарията си прокурор Николина Сачкова поиска наказание, близко до минималното, с оглед множеството смекчаващи отговорността обстоятелства, сред които и чистото съдебно минало на подсъдимия.

Адвокат Прокопиев заяви, че разследването е проведено правилно и акцентира върху житейската драма на Сашо Хаджиев. „Той многократно е минавал по този път, връщал се е от онкоболницата, от която е бил изписан  болният му от рак брат в терминален стадий. Съдбата го е наказала, като е загубил брат си при такива обстоятелства. Моля за справедливо наказание, като съдът отчете и тези житейски факти“, заяви в защитната си пледоария адвокатът и помоли да не се отнема шофьорската книжка на Хаджиев, тъй като професията му е свързана с автомобилите.

Хаджиев изпитва вина за загубата на брат си, което ще му тежи цял живот. Окръжен съд му наложи наказание 6 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок и лишаване от свидетелство за правоуправление за 7 месеца.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *