HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Щедър подарък от 115 лв. месечен наем за 6,4 дка частна земя в Якоруда направиха съветниците на софиянец

Срещу месечен наем от 115,35 лв. софиянец получава 6,42 дка в регулацията на Якоруда, които на сесията завчера съветниците в града гласуваха да бъдат предоставени за 5 г. Разковничето е в гласуваното предназначение, според което настоящите ниви VІІІ категория ще се ползват за трайни насаждения. Това автоматично означава, че след 5 г. договорът за наем ще бъде продължен.

Въпреки че формално за парцелите могат да се кандидатират неограничен брой мераклии и да наддават над определената наемна тръжна цена от 17,50 лв. месечно, в Якоруда всички знаят, че земята е обещана на Оник Гарабед Апрахам, който бе командирован в Якоруда от столицата преди доста години, за да управлява един от частните хотели на 2 км от малкото градче.

Най-скандалното всъщност е, че 3-те терена, които този април са актувани като частна общинска собственост, си имат собственици, които обаче пропуснали да си ги възстановят в срок. На сесията завчера те се бяха заканили да дойдат и да обявят, че им крадат земята, но или някой ги е притиснал, или им е обещал нещо, защото никой не се появи, коментираха съветници от крехката опозиция в местния парламент.

Решението за даване на тези ниви под наем веднъж вече бе върнато от областния управител Бисер Михайлов, на сесията в сряда то обаче отново бе прието с мнозинство. Съгласно закона при това положение областната управа или трябва да го легализира с подминаването на новото решение, или да го вкара в Административен съд.

Това всъщност не е първата придобивка под формата на недвижима собственост в Якоруда на бъдещия земеделец Апрахам. Преди 6-7 г. на друг парцел в съседство с хотела, който управлява, той построи дъскорезница заедно с двама съдружници, единият от които братовчед на „ракиения убиец“ Тайфи Мекльов. Според градската мълва преди време обаче тримата се скарали жестоко и двамата якорудчани изхвърлили Апрахам от бизнеса, поради което той си намерил ново поприще със земеделие върху чужда земя, за чиято наемна цена от 17,50 лв./дка месечно всеки може да мечтае.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *