Ще отпадне ли втората година от майчинството?

Работодатели за поредна година се обявиха против сегашната продължителност на платения отпуск по майчинство. Позицията е част от становище по Закона за държавния бюджет за 2019 г. Зад предложението стои Асоциациятa на индустриалния капитал в България, в която членуват над 70 браншови камари, съобщава bTV.

Отпускът по майчинство у нас е малко над една година, което ни поставя на челно място в Европа.

На второ място е Великобритания, където отпускът на майката е с месец и половина по-кратък от този в България.

Най-кратък е платеният отпуск по майчинство в Португалия и Швеция – съответно 2 месеца и половина и 3 месеца и половина.

Отново у нас – до навършване на две години на детето майките решават дали да си останат в къщи, но срещу 380 лева на месец обезщетение.

Вече почти година Светла Господинова е в майчинство. Планира да се върне на работа догодина, когато Поли – второто ѝ дете, вече ще е навършило две години. Казва, че има и алтернатива: „Адекватни условия за отглеждане на децата и съответно по-добро заплащане би ме върнало по-рано на работа”.

По-ранното връщане в офиса преди години създало проблеми на Михаела Иванова и семейството ѝ.

„Винаги децата бяха повече от техните възможности, винаги материалите не достигаха, децата се водеха болни”, разказва Михаела.

Ако служителят прекрати отпуска си за майчинство в едно от предприятията в София предлагат бонуси и облекчения. От фирмата обаче са против подобни решения да бъдат налагани административно.

„Имаме такива преимущества не само за новородили майки, а за майките на деца до 6-годишна възраст. Те са на по-малък работен ден, за да имат време да положат грижа за децата си”, твърди прокуристът Владимир Спасов.

От Асоциацията на индустриалния капитал настояват, че връщането на работа след 2 години води до загуба на трудовите навици на майките.

Според Михаела Иванова обаче това не е така: „Напротив! След година и половина майчинство даже се чувстваш много по-зареден, отколкото по принцип”. Резултатът – по-бавното им кариерно израстване и по-ниските възнаграждения, а следователно и пенсии, посочи председателят на Управителния съвет на АИКБ Васил Велев. Работодатели ще започнат обществена дискусия заедно с майки, синдикати и държава.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *