Щолен

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

  • брашно – 500 г + допълнително за омесване
  • захар – 100 г
  • мая – 1 пакетче суха за хляб
  • прясно мляко – 250 мл
  • ванилия – 2 пакетчета суха
  • индийско орехче – 1 щипка настъргано
  • карамфил – 1 щипка смлян
  • кардамон – 1/4 ч.л. счукани зърна
  • сол – 1 щипка
  • масло – 200 г краве разтопено и охладено
  • бадеми – 60 г счукани
  • стафиди – 200 г накиснати в ром, бренди или коняк
  • череши – 100 г захаросани
  • портокали – 60 г захаросани портокалови кори
  • лимони – 60 г захаросани лимонови кори
  • марципан – 120 г
  • масло – разтопено за поръсване
  • захар – пудра за поръсване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Затоплете леко млякото и го смесете в купа с маята и 1 чаена лъжица захар. Сместа се разбърква и се оставя за няколко минути докато шупне.

В друга голяма купа се пресява брашното със солта, добавят се захарта, подправките и ванилията. Разбъркват се добре, като в средата се прави кладенче и се изсипват охладеното масло и млякото с маята. Замесва се тестото, което се прехвърля върху набрашнена повърхност и се разстила с длани. В тестото се добавят отцедените стафиди, бадемите, след което нарязаните на ситно захаросани череши, портокаловите и лимоновите кори.

Тестото се меси, докато съставките се разпределят равномерно. Слага се в голяма купа намазана с олио, покрива се с фолио и се оставя да втаса за 2 часа и половина.

След като тестото удвои обема си, се изважда от купата и отново се премесва. Разстила се върху леко набрашнена повърхност в овална форма и в средата се слагат парченца марципан. Продава се в по-големите супер маркети.

Оформете щолена, като хванете единия му край и го загънете към срещуположния, така че да покрие марципана. Двата края се слепват и оформеният щолен се полага в намазана тава. Покрива се с кърпа и се оставя отново да втаса за около 1 час.

Щолена се покрива от части с алуминиево фолио, за да се предотврати изгаряне и се слага да се пече за около 1 час в предварително загрята на 180 градуса фурна.

След като щоленът се извади от фурната, се намазва с разтопено масло още докато е топъл. Поръсва се обилно с пудра захар и се оставя да изстине.

Изстиналият щолен се увива добре във фолио, слага се в плик или кутия и се съхранява на хладно място дълго.

Преди да се поднесе отново се поръсва с пудра захар.



Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *