Щракнаха белезници на скандалния бизнесмен Никифор Кондев, заподозрян за палежа на софийската автокъща

Скандалноизвестният разложки бизнесмен Никифор Кондев е задържан завчера от антимафиоти от София със съдействието на полицията в Разлог. Той е бил призован в РУП в родния си град, където е задържан от антимафиотите и приведен в столицата, където е оставен в ареста със заповед до 24 часа.

По непотвърдена информация Кондев е сред заподозрените за палежа на софийската автокъща, където преди шест дни изгоряха два автомобила, други два, както и офисът на фирмата, също бяха засегнати от пламъците. Разследването не изключва и версията за умишлен палеж, а Кондев бил редовен клиент на автокъщата, откъдето взимал коли на лизинг. Също по непотвърдена информация той е отказвал да плаща вноските си и е заплашвал собствениците. Явно с острия си език и конфликтната си натура е събудил подозренията им като евентуален извършител.

Към момента по случая все още активно се работи. Случаят е на софийската прокуратура, където има образувано досъдебно производство. Никифор Кондев е в кръга на заподозрените и се проверява съпричастността му към деянието. Ако разследващите успеят да съберат достатъчно доказателства, уличаващи го в деянието, държавният обвинител ще разпореди 72-часово задържане.

Разложкият бизнесмен Никифор Кондев е известен със скандалното си минало. Само преди няколко месеца, на 07.12.2016 година, Окръжна прокуратура – Благоевград внесе в съда поредния обвинителен акт срещу него. Той беше уличен за престъпление по чл. 255, ал. 3 от Наказателния кодекс – за неплащане на данъчни задължения в особено големи размери. Според държавното обвинение в качеството си на управител на фирма със седалище и адрес на управление в Разлог, в периода от 31.03.2006 г. до 12.01.2009 г. Кондев избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери, възлизащи на 74 052,38 лв. За тази цел той потвърдил неистина в годишни данъчни декларации, подадени пред ТД на НАП – Благоевград за финансовите 2005 и 2006 г., и в справки-декларации за данък върху добавената стойност за месеците януари, април и ноември 2007 г., както и месеците юли и декември 2008 г. Неверните данни били посочвани по отношение размера на облагаемата печалба, поради което неправилно бил определен и дължимият корпоративен данък. В декларациите по ЗДДС Никифор Кондев потвърждавал неистина, като декларирал в раздел „Резултат за периода“ ДДС в размери, несъответстващи на действително установения данък.

Другите злоупотреби, включени в обвинителния акт, са, че Кондев не подал пред органите на НАП, изискваща се по чл. 41 от ЗОДФЛ годишна данъчна декларация за 2003, 2004 и 2006 г., и по чл. 50 от ЗДДФЛ за 2007 г. и 2008 г. По този начин той не декларирал доход като физическо лице в общ размер 663 827,85 лв. В резултат на това Кондев е избегнал установяване на данъчни задължения, възлизащи на 130 495,10 лв.

До поредния обвинителен акт се стигна, след като преди около две години Никифор Кондев беше осъден от ОС – Благоевград на 5 години затвор за същото престъпление – укриване на данъци и пране на пари. Той бе лишен и от правото да заема обществена длъжност, свързана с материална отчетност, както и да упражнява професия или дейност, свързани с материална отчетност, за 5 г., освен това трябваше да плати и 10 000 лв. на държавата, както и сумата от 629 325,33 лв., за които магистратите приеха, че са предмет на престъплението. Кондев обжалва решението на окръжните магистрати пред Апелативния съд и то беше отменено, а обвинителният акт върнат на прокуратурата с разпореждането да бъде прецизиран.

ИВА ГЕОРГИЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *