ЮБИЛЕЙ В ПОПУЛЯРНА ПЕТРИЧКА ФАМИЛИЯ! Българските учени, участвали в създаването на лекарство срещу ебола, Наташа и Огнян Бохорови долетяха от САЩ за 90-г. на майка му Мария

Световноизвестните български учени Огнян Бохоров и съпругата му Наташа, популярни с огромния си принос за намиране на лек срещу ебола, долетяха от Америка в чест на 90-годишен юбилей на майката Мария.

Юбилярката е щастлива майка на 4-ма синове, от тях най-голям е 68-годишният Огнян Бохоров – научен сътрудник в областта на медицинската биохимия в САЩ, който е работил във водещи научни институти.

Трогателното тържество, на което се събра цялата фамилия, се състоя в родния град на четиримата братя Бохорови – Петрич. Уважението и обичта, засвидетелствани от най-близките хора – синове, снахи, внуци и правнуци, брат и сестри, бяха най-ценният подарък за юбилярката. Специално от Вашингтон долетя през Океана и внучката Светлана Едмеадес със своето семейство – съпругът Джефри и синовете Томас и Габриел. Другият внук не успя да пристигне от Америка, но поздрави с топли думи баба си.

Сред присъстващите на вълнуващото тържество бяха и семействата на по-малките синове, сред тях Валери Бохоров – дългогодишен началник на Районно управление на полицията в Петрич, и съпругата му Румяна, която е учителка. На празника присъстваха и другият син, бизнесменът Стоян, и съпругата му Катя, бивш главен счетоводител на болницата в Петрич, и най-малкият от синовете на рожденичката – Георги Бохоров, който е известен футболист, той беше със съпругата си Светла, счетоводител в туристическо дружество.

Братът на юбилярката, певецът и ексначалник на КАТ в Пиринско Иван Гоцев, поздрави сестра си заедно със своята съпруга Донка. Сред присъстващите бяха и сестрите й, едната от тях – дългогодишната учителка в Петрич Лоза Милушева.

Рожденичката бе изненадаха с огромна торта, поднесена й под бурните аплодисменти на гостите.

„Рожденият ден на майка ми Мария беше хубав повод да се видя със своите роднини, тя е най-голямата от 6-те деца в семейството й, пожелавам й здраве и спокойни и радостни дни, още дълги години да ни радва, благодаря й, че ме възпита в трудолюбие”, каза с вълнение Огнян Бохоров.

„Живеем със съпругата ми Наташа от 1990 година извън страната, първоначално бяхме в Мексико, после в щата Калифорния – Сан Диего, и в щата Вирджиния – Арлингтън. Двамата със съпругата ми работехме в БАН, преди да заминем за чужбина. Специализирали сме в Нотингамския университет, Англия, и усилено и двамата се занимаваме с научна дейност”, поясни българският учен.

Той и съпругата му са с признание за приноса в борбата срещу смъртоносния вирус ебола, те участват в разработката на американската компания Mapp Biopharmaceutical. „Лекарството ни е експериментално, то е смес от три антитела, които имунната ни система използва, за да неутрализира опасния вирус, засега се счита като най-обещаващото. Няма нищо по-хуманно от това да се произведе лекарство, с което да се спаси животът на хиляди хора”, сподели Огнян Бохоров.

СЛАВА ИВАНОВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *