Топ теми

Югозападът бори карантината със „снимки от миналото”

„Предизвикателството прието” – под този слоган от два дни стотици политици, общественици, лекари и представители на всякакви професии публикуват в интернет снимки от детството си. Останали принудително у дома, всички са по социалните мрежи и с черно-белите фотографии се опитват, първо – да се откъснат от потискащите новини за коронавируса, и второ – да внесат малко весело-носталгична нотка в общото мажорно настроение.

Системата е проста и лесна за реализация – потребител на Фейсбук отправя предизвикателството към няколко десетки свои приятели, публикувайки собствена снимка от старите албуми, всеки от предизвиканите прави същото и така в мрежата вече е истински наплив от предизвикани, които разнообразяват времето си, прелиствайки старите албуми и показвайки се такива, каквито са били преди десетилетия.

В предизвикателството се включиха и много жители на Благоевградска област.

Владимир Елезов, Благоевград

Бившият общински съветник ВладимирЕлезов е избрал за предизвикателството от най-разпространените детско-градински снимки, на които детенцето е с Дядо Мраз. Обут с чорапогащник и цвички, явно малкият Владко е играл ролята на джудженце /издава го фенерът в ръцете/. Сред първите, реагирали на снимката, е майка му Златина Елезова, която е служител в Американския университет и в момента е под доброволна карантина с настинка. „Любима снимка. Само че след тържеството се разболя. Първо беше морбили, след това варицела и до март бяхме в болнични”, сети се тя и с поста си предизвика си доста загрижени коментари от страна на приятелите на Елезов, които продължават да го питат сигурен ли е, че след толкова прекарани болежки е жив?

Бранимир Митов, Благоевград

Младеж с бунтарски вид и въпреки неособено доброто качество на снимката – със закачливо-романтичен поглед: такова фото публикува собственикът на частен театър в Благоевград Бранимир Митов. „Напомня ми за филма „Коса”, обобщи общите впечатления от предизвикателството Александра Механджийска, концентрирайки се върху най-голямата разлика между Брано преди N години и днес. Самият той си спомни, че снимката е от времето, когато бил ученик в местния Икономически техникум и е правена с фотоапарат от негов съученик в междучасието, докато се криели в „пушкома”. Цигарите липсват на снимката, защото вече ги били изпушили.

Христо Кючуков, Благоевград

Бившият  икономист в благоевградската онкоболница „Св. Мина” и настоящ бизнесмен Христо Кючуков участва в групата на предизвиканите с фотография, правена преди около 35 години. „Това в ръцете ми е Джина – порода улична превъзходна, кръстена така от дядо ми, на когото нося трите имена”, спомни си Ицо. Снимката избрал, понеже тя била първа в албума, а и бил много привързан към кученцето. „Ех, бяхме млади и хубави, а сега само хубави!”, носталгично коментира приятелката му Деница Будева. 

Крум Павлов, Благоевград

Безметежна усмивка, вид и стойка на малък денди в благоевградското фотостудио до някогашното кино „Калъпчиев” и прическа тип „паничка” – така е изглеждал в далечното минало настоящият социален работник в благоевградско здравно заведение Крум Павлов. „Не е предизвикателство… просто ми липсва косата…”, коментира собствената си снимка Крумчо, който днес не е от най-заклетите фенове на гребена. В детската му фотография всичките негови познати разпознаха копие на синчето му Валери, а Владо Бабанов си спомни как малко след тази снимка Крумчо при опит за бягство си заклещил главата на преградата между терасите в детската.

Д-р Мария Копанарова, Разлог

Председателката на ОбС в Разлог д-р Мария Копанарова не само се включи във фотозабавата, но и затрудни максимално приятелите си, предизвиквайки ги да я разпознаят сред група от няколко момиченца и един младеж. Групата е сурвакарска, съдейки по сурвачките в ръцете на хлапетата, а докторката без открита без проблем от хората в приятелската й листа – втората отдясно. „Драги приятели , пиша ви 6, а момчето на снимката е д-р Алън Начев”, разбули мистерията с единствения юнак в групата колежката му.

Йордан Латинов, Благоевград

Бившият шеф на ОДМВР в Благоевград и шеф на полицейското в Симитли Йордан Латинов се включи в играта с четворен хъс – публикува не 1, а цели 4 стари фотографии. „Не си мръднал”, отчетоха приятелите му, а обръщайки внимание на строгото изражение, Елена Витанова отбеляза и очевидното: „От малък си бил предопределен за тази професия”.

Цветозар Балабанов, Благоевград

Бившият общински съветник в Благоевград, който в момента набляга на разкрасителните процедури на съгражданките си с ботокс и хиалуронова киселина – д-р Цветозар Балабанов, се е метнал най-назад във времето, публикувайки снимка от първата годинка от живота си. „Първата ми снимка с Пабло Ескобар”, смигна закачливо докторът в коментара си под фотото, коментирайки мустаците на второстепенната фигура в кадъра, в чиито бащински грижовни ръце се е гушнал. Приятелите му не подложиха под никакво съмнение факта, че бебешокът на снимката е Цветозар – заради погледа, който си останал същият.

Илиян Анастасов, Благоевград

С колективно фото се включи в предизвикателството и треньорът в Тенис клуб „Пирин” – Благоевград Илиян Анастасов. След дълго ровене по прашасалите албуми той установил, че винаги на детските му снимки позира и някой друг, затова публикува тази, която е силно тематична: на нея Наско е в убийствен спортен екип, с удобни сандалки върху три четвърти бели чорапки, естествено – с тенис ракета в ръка, връчена му от татко му, и подозрителен поглед, в който се тече отегчение от принудителното позиране пред фотоапарата, вместо да го оставят да тича след топката. За да няма недоразумения, Илиян е уточнил, че той е най-малкият фъстък на снимката, брат му е отляво, а от другата му страна е най-сладката му братовчедка.

Георги Кочев, Благоевград

Нахакан, с непокорна прическа и модерния някога стайлинг, съчетаващ анцуг с кожено яке – такъв е на снимката, избрана от известния благоевградчанин Георги Кочев, който в момента е крупен животновъд. Тук той е с брат си Бойко. По спомените му от времето, когато двамата застанали в подплощадното пространство на града, за да се увековечат за поколенията, са минали 22 години. Днес Кочев пази домашна самоизолация със съпругата си Оля и редовно публикува семейни снимки от карантината, която видимо всички в дома му приемат откъм забавната страна.

Виктория Богданска, Благоевград

Една от най-дейните активистки на руския клуб в Благоевград Виктория Богданска, без чието участие  не минава нито едно културно мероприятие от страна на дейните й сънароднички, живеещи тук, се е представила със снимка от бебешкия си период, правена в бившия СССР. Строгото /и топло/ костюмче, буйките и закачливо килната френска барета още от онова време са сигурна индикация, че малката кокетка ще се превърне в днешната чаровница Вики, каквато я познават многобройните й приятели.

Теменужка Любенова, Благоевград

Сред предизвиканите е и шефката на Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград д-р Теменужка Любенова. „Предизвикателството прието! До храста с постоянната усмивка!”, локализира се тя, след което обстойно разказа за „Струма” спомени от обстоятелствата, при които снимката е направена.

„Това е моят клас – ІХ „а” в бившата Солунска гимназия. Снима ни или Румен Жерев, или Ангелуш Хаджиев, които бяха в кръжока по фотография и бяха нещо като личните летописци на невероятната ни паралелка. Снимката е направена на Ловния дом, но не си спомням по каква причина бяхме там. Или е било след някое от залесяванията, в които участвахме, или пък сме се връщали от Делвино, където ни водеха да събираме тютюн – ходехме дотам пеш през Ловния дом и беше много забавно. С удоволствие публикувах снимката както заради предизвикателството, така и заради многото ни съученички, които в момента живеят в Италия и се чувстват много зле, затворени в домовете си. Те непрекъснато ни молят да им изпращаме клипове със стари български песни, като „Хубава си, моя горо”, убедена съм, че ще се зарадват и на този спомен от нашата младост”.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *