ЮЗДП възстанови нови три баража край с. Стоб на територията на „ДГС Рилски манастир“

Приключи основният ремонт на 3 баража в землището на кочериновското село Стоб, в горски територии на „ДГС Рилски манастир”. Това е поредният проект с изцяло обществена полза, насочен към възстановяване на технико-укрепителни съоръжения в поройни водосбори, който се финансира със средства от фонд „Инвестиции в горите” на Югозападното държавно предприятие.

И трите баража са построени преди повече от 50-60 години в дерето „Буковец”, водите от което се вливат в река Рилска, и оттогава не са ремонтирани. Поради силно поройния характер на водното течение два от тях бяха напълно разрушени, а третият с частично нарушена цялост. За да могат да изпълняват защитните си функции срещу наводнения, свлачища и ерозия и да предпазват населените места oт cepиoзни пpиливни вълни пpи oбилни вaлeжи, ремонтът им беше наложителен.

Общо 9 са възстановените за последните четири години технико-укрепителни съоръжения, изградени в горски територии, стопанисвани от ЮЗДП. Три от тях са в „ДГС Благоевград”, три – в поройни водосбори в „ДГС Петрич” и три – в „ДГС Рилски манастир”. Предстои строителство на нов криволинеен бараж в землището на с. Долна Рибница, община Петрич.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *