ЮЗДП даде на прокурор горски от Петрич, рецидивист по брой нарушения с 2 последни предупреждения за уволнение

Рецидивист от „ДГС Петрич” с огромен брой нарушения и дисциплинарни наказания стана клиент на прокуратурата след последното му залавяне като бездействащ при крадене на дървесина.

Николай Каратанчев е изловен при целева проверка, разпоредена от шефа на ЮЗДП Д. Дамянов миналия месец. За Петрич заминава инспекторът в ЮЗДП инж. Иса Бекташ. Нарушения са открити още при първите 2 товарни автомобила с марка ЗИЛ 131 с рег. №Е 4562 ВК и №Е 7903 МК, превозващи дърва за огрев.

Според превозния билет, придружаващ първия камион и издаден от Н. Каратанчев, зилът транспортирал дърва за огрев от бук с общо количество 8,2 пространствени кубични метра. Контролното замерване обаче показало 9,24 куб. м, както и наличието на 4 секции с дължина от 90 см, нямащи нищо общо с дърва за огрев. Във втория камион по превозен билет, също издаден от Каратанчев, трябвало да има 4 кубика бук и 5 – от бреза тип ива, а в действителност се оказало, че цялото количество плюс още 0,68 кубика, неописани в билета, е букова дървесина.

При справка в системата ИАГ за периода от 1 април – 6 юни 2019 г. проверяващите констатират, че за първия камион Каратанчев е издал общо 15 превозни билета, от които 8 са с получател „Х. Салиев“ ЕООД и направление петричкото с. Яворница, 6 са издадени на фирма „Възход-5“ ООД, която транспортирала дърва за огрев в с. Самуилово, а 1 превозен билет е получил Кирил Георгиев за направление с. Коларово.

За товарен автомобил №Е 9703 МК Николай Каратанчев е издал 10 превозни билета, от които 6 са с получател „Х. Салиев“, 2 са на „Възход-5“, 1 – на Кирил Георгиев Иелиев и още 1 е с получател Елка Папудова от петричкото с. Коларово.

Разминаването налага допълнителна проверка по документи и на терен, при която Бекташ установява още по-фрапиращи разминавания.

На 11 април обектът, откъдето са сечени дървата, е спечелен на търг от петричката фирма „Митьо 2010“ ЕООД, която получава разрешително за добив на 654 куб.м. Проверяващият заедно с горския надзирател Николай Каратанчев обикаля участъка и установява, че разликата между отчетеното и действително добитото количество за дървесния вид бреза е 119,97 куб.м,, а за неговия подвид – ива, 89,67 куб.м, или общо разликата в количеството между експедираните и добити меки широколистни дърва за огрев е 209,64 куб.м. Освен това същото това количество е незаконно отсечен и транспортиран бук, който в превозните билети е описан като дърва от бреза или ива.

Тъй като разликата между единичната цена на дърва за огрев от бук и такива от бреза е 20.20 лв., общо за цялото количество „ДГС Петрич” е понесло финансови щети от 4 234,73 лв., изчисляват проверяващите.

Въз основа на протокола, издаден от преките му шефове в ЮЗДП, вр.и.д. директор на „ДГС Петрич” инж. Христо Митов на 29 юли 2019 г. е принуден да наложи дисциплинарно наказание на Каратанчев „предупреждение за уволнение“.

Според колеги на наказания горски стражар това обаче е поредното дисциплинарно наказание в неговото трудово досие, при това вече има едно „последно предупреждение за уволнение“. Притеснени от факта, че на Каратанчев отново ще му се размине под чадъра на директора Митов, както и че в действителност нарушенията на колегата им са свързани с нелегален добив на много по-сериозно количество дървесина – около 300 кубика на стойност 30 000 лв., те изпратиха в „Струма“ и Заповед №РД-07-215/29.01.2016 г., с които същият вр.и.д. директор Христо Митов за същото нарушение налага същото наказание – последно предупреждение за уволнение, на Николай Каратанчев. Тогава горският, чийто участък бил в с. Яворница, бил преместен в съседен участък, въпреки че жителите на селото депозирали в ДГС подписка със 150 подписа Каратанчев да бъде изведен изобщо от района на селото и пратен в друга част на общината.

Вчера от пресцентъра на ЮЗДП потвърдиха, че сигнал срещу Николай Каратанчев е внесен в Районна прокуратура – Петрич лично от директора на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов. От предприятието обещаха, че ще следят развоя на досъдебното производство срещу служителя си.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

8 Коментара

 1. Съселянин

  Съседния участък се намира в сэседство със склада на Х Салиев ,а фирмата е 50/50 с участие на карасмешников.
  За напред няма да има и превозни билети,благодарение на Христо Митов .
  Сърдечно благодарим от сдружението на преебаните пред затваряне фирми.

  Отговор
  1. Тренев

   Същия от години съсипва гората и се облагодетелства под закрилата на Баев и компания крадът най нагло от местно население вместо да дават реалната цена на хората че им ползват имената от списъците по 550 лв те ги продават по 850 далаверка на народен гръб има много прикрити нарушения на този дерибей дано се намери читав прокурор да го излекува и него и тези който го прикриват

   Отговор
 2. Горски

  Същия горски предател ,работи 9000 кубшка с още един горски зет на кметицата на съседно село,а фирмите 16 на брой делят 5000 кубика.
  Този има пари и корумпира наред

  Отговор
  1. Ковачев

   Връщам се да излекувам болните от будна кома , ставни проблеми ,алчност , кражба , пътни проблеми и всички други топ горски .Запазете търпение рейнджъри гледайте си здравето

   Отговор
  2. Баев

   Е какво толкова нищо не могат да му направят той колко много открадна за нас даваме пари като го хванат и пак наново искаме да закрием фирмите сега първо мойта си каде участвам после другите и ще си продаваме със горските дърва навсякаде както почнахме във Първомай елате да ни проверите айде де Ефремов е ганкстер ще изгони проверяващите със шамари номер 1 сме няма кой да ни пипне

   Отговор
   1. Нашия

    Има констативен протокол който е скрит във горското за отрязани незаконно дървета което е трето нарушение за уволнение след наказанието което му е сложено Свършете си работата да не я свърши някоя медия да паднат и ваште глави заради един крадец

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *