HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

ЮЗДП удари с проверка „ДГС Дупница” след сигнал за афера с конфискувани дърва, установи и незаконна сеч, наказват виновните

Горски служители в Дупница сигнализираха в „Струма“, че 11 куб. метра дърва от конфискувани общо 36 куб.м в землището на с. Крайници не са извозени до ДГС, те липсват и в парцел 15 в горския фонд. Конфискуваните дърва са извозвани с ГАЗ 66, който е забелязан в събота да разтоварва дърва в с. Червен брег, община Дупница.

Директорът на „ДГС Дупница” Иван Пантелеев по повод сигнала за изчезналите дърва коментира:

„Дървата бяха конфискувани преди три месеца. Фирма, която спечели търга в този обект, не извършваше сеч по график през миналата година и позволителното й беше отнето, тъй като има срокове, в които се извършва добивът на дърва, и ако те не се спазват, се отменя позволителното. Дървата ги извозваме чак сега поради лошите метеорологични условия. В събота по моя заповед се извършваше извоз на дървата, които се складират в двора на предприятието. Не съм убеден, че 11 куб.м от дървата липсват, ще извърша проверка.

Предприятието няма автомобили за извоз на дърва от гората и поради тази причина наемаме камиони. В момента извозваме с ГАЗ 66, взет под наем. В това няма нищо незаконно. Ще проверя дали са стоварени дърва в с. Червен брег от тези, които са от обект 15”, заяви директорът на „ДГС Дупница” Иван Пантелеев.

Вчера по разпореждане на директора на ЮЗДП – Благоевград Дамян Дамянов беше извършена проверка на сигнала на „Струма“. Резултатите бяха огласени веднага. Ето какво обявиха от ЮЗДП:

„Проверката установи, че на 18 май т.г. са задържани 36 пространствени куб. метра дърва, незаконно добити без позволително за сеч в обект, в който фирма извършва добив. Дървата са за нуждите на настоящи и бивши горски служители от „ДГС Дупница” съгласно чл. 193, ал. 3 от Закона за горите. Поради недобра организация от страна на „ДГС Дупница” задържаните дърва не са транспортирани своевременно до базата за съхранение в двора на Горското стопанство, като до 22.07. са извозени 26 куб. пространствени метра.

На 26 юли служители от стопанството сигнализират, че останалите 10 куб. метра са транспортирани като редовна дървесина с превозни билети, като преди това работниците са заличили червената марка и боя по челата. Проверката, извършена вчера, установи, че са експедирани общо 72 пр. куб. метра.

Във връзка със забавено изпълнение на задълженията по извозване на задържаната дървесина до базата за съхранение ще бъде потърсена отговорност от директора на „ДГС Дупница” и виновните длъжностни лица.

При проверката на терен е установено и още едно нарушение – незаконна сеч на 9 дървета без контролна горска марка. Дадени са предписания за съставяне на акт на виновните лица”, съобщиха от ЮЗДП.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *