ЮЗУ преподавателката доц. д-р Е. Митова посрещна рождения си ден в новия имунизационен кабинет на РЗИ, където ваксинира колегите си от университета

Преподавателката във Факулета по общественно здраве, здравни грижи и спорт на ЮЗУ „Неофит Рилски” доц. д-р Екатерина Митова посрещна рождения си ден в новия имунизационен кабинет на РЗИ, където ваксинира колегите си от университета. Въпреки натоварения си график, попълването на множество документация и неспиращия да звъни телефон, доц Митова, която е специалист по социална медицина и здравен мениджмънт и е действащ лекар, бе в отлично настроение и черпеше влизащите да се ваксинират с бонбони.

„Пожелавам си здраве за мен и за моите близки, за да може да пътуваме и да имаме много прекрасни преживявания”, сподели с усмивка рожденичката, която излезе за 5 минути навън, да си почине, и бе изненадана с прекрасен букет цветя от свои приятели – началната учителка в III ОУ Маргарита Бумбарова и сестра й, която е рентгенов лаборант. Към пожеланията за много здраве и положителни емоции се присъединиха и главната сестра на МБАЛ – Благоевград Венета Стефанова и Албена Василева, също сестра с дългогодишен опит в реанимацията, които заедно с лекарката извършват имунизациите от т.нар. втора фаза с ваксината на „Астра Зенека”.

Извън личния празник, отдадена на работата, доц. Митова сподели, че е започнала дейност в кабинета, след като от РЗИ са пуснали обява за набиране „на персонал”. Самата тя подала документи и преди една седмица й се обадили, че е одобрена. Така при отварянето на кабинета в четвъртък до петък на обяд са се ваксинирали 34 човека, като желание са изявили 156 човека -преподаватели и служители на Югозападния университет. Имайки предвид общия брой на академичния състав и администрацията на ЮЗУ, броят на желаещите не е голям, което специалистът отдаде на разнопосочните и донякъде противоречиви мнения за ваксините.

„Имам информация, че в хода на ваксинирането от вчера /18.02/ са налице и други желаещи, които още на са се записали. Ние сме в готовност да имунизиране 90 човека и според броя на ваксините другата седмица ще се направи нов график за следващите бройки, включително и за секционните, районните избирателни комисии и информационно обслужване във връзка с изборите”, съобщи доц. Митова. Тя изрично подчерта, че кабинетът не е специално обособен за имунизирането на работещите в ЮЗУ, а за обслужване на групите от втора и трета фаза.

„След това ще се ползва за имунизация на лица, които няма здравни осигуровки и личен лекар. Това ще се случва по определена методика, за която се надявам да има предписание”, разкри лекарката. И тъй като телефонът в кабинета не спираше да звъни и основно хората от третата възраст питаха кога ще могат да се ваксинират, доц. Митова уточни, че по-голяма яснота по тези въпроси – колко ваксини ще има, как ще бъдат разпределени и ще се осъществява, само заявяваше, ще има към средата на месец март.

С оглед на това, че в страната ни се доставят партиди с ваксини на различните компании, репортер на „Струма” помоли доц. Митова да уточни дали е необходимо и първата, и втората доза да са от една и съща ваксина или пък може „първата игла” да е например с „Пфайзер”, а втората с „ Астра Зенека”.

„ Абсолютно задължително е и двете дози да са с ваксина на една и съща фирма, защото всяка една ваксина е изпитана по конкретен начин и нямаме практика, базирана на доказателства, която да ни показва, че ефектът ще бъде същият, ако комбинираме ваксините”, категорична бе доц. Митова.  

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

1 Коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *