Ябълка 638 грама, откъсната от градината на кмета на кюстендилското село Граница Лъчезар Гергов, се окичи със златен медал

Двама спечелиха тазгодишната наградата за най-едра ябълка на „Празника на плодородието 2020” в Кюстендил. Първо място спечели НЧ „Съгласие 2007“ от село Жабокрът с ябълка с обиколка от 119,8 мм и тежаща 424 грама, а най-тежка ябълка беше на НЧ „Просвета 1920“ – 638 грама, откъсната от овощната градина на кмета на село Граница Лъчезар Гергов. В категорията се конкурираха 10 читалища от община Кюстендил.

Носителите на наградата „Златен печат” за най-активно участие в миналогодишните празници, организирани от община Кюстендил, са: първо място за НЧ „Славчо Темкин 1911“ – с. Драговищица, второ място – НЧ „Отец Паисий 1928“ – с. Багренци и НЧ „Спасовица 2008“ – с. Николичевци, трето място – НЧ „Просвета 1920” – с. Граница. Те получиха плакет и парична награда от община Кюстендил, връчени им от кмета Петър Паунов.
Бяха раздадени и грамоти за участие на всички читалища, които показаха красиво украсените с плодове и зеленчуци щандове. Общо 25 бяха щандовете, които участваха в тазгодишното издание на Празник на плодородието. Читалищата от общината и детските градини подредиха уникални маси с плодове и зеленчуци. Можеха да се видят ябълки и тикви гиганти, баници, зелници, сладка, пана, вина и ракии.
Този есенен празник на изобилието е наследство от Първия национален овощарски конкурс, проведен през далечната 1896 година именно в град Кюстендил. 

Официални гости бяха Петър Паунов – кмет на община Кюстендил, Виктор Янев – областен управител на Кюстендил, Михаела Крумова – председател на Общински съвет – Кюстендил, проф. д-р инж. Мартин Банов – председател на Селскостопанска академия – София, и Илияна Кришкова – директор на Института по земеделие в Кюстендил.
Празникът на плодородието бе открит в Кюстендил с представяне на 10 сорта ябълки от най-адаптивните към стресови ситуации, отглеждани от Института по земеделие, а на щанда му можеше да се видят 300 сорта ябълки.

„В генофонда на института има общо около 450, но не всички могат да бъдат изложени”, каза Станислава Димитрова, главен асистент в Института по земеделие в Кюстендил.

От представените 10 сорта 5 са създадени в местния Институт по земеделие. „Тази година средният добив при ябълките в региона от декар е 4-4,5 тона”, казаха специалистите от института и посочиха, че годината е по-добра за производителите на ябълки от миналогодишната.

„Ябълката заема стабилното второ място в производството на плодове в световен мащаб след бананите. Основните производители са Китай и САЩ, които произвеждат около 50 на сто от световното производство. Други големи производители са Турция, Полша, Иран и Италия. България произвежда едва около 2 на сто от световното производство и се нарежда на 19-о място в света. Основните застъпени сортове в света са Златната превъзходна и нейните вариетети, Червената превъзходна и нейните вариетети, Фуджи и Грени Смит”, заяви Станислава Димитрова.

На празника бе представен и ябълка хибрид, който ще бъде представен за сорт през следващите години. „Той се отличава с много добри вкусови качества има късен цъфтеж. Горе-долу срокът на узряване е средата на септември. Устойчив е на струпясване. Жълт, плодовото месо е сочно, крехко. И при обикновени условия се съхранява около 100 дни“, добави Станислава Димитрова.

„За разлика от миналата година, тази е по-добра. В смисъл – раждаемостта. Сега с ябълките е същата работа. Рожба много, но винпром ги изкупува на 9 ст., на 12 ст. ги изкупуват цеховете за преработка и просто не си заслужава човек да отглежда плодове и зеленчуци“, каза Стоян Ръждавички, кмет на село Раждавица.

През тази година стълбата е част от визията на празника, защото е високосна година. „В търсене на красота и разнообразие, всяка година сменяме визията на това изложение. През 2019 г. участниците трябваше да разположат продукцията си върху слама, а сега провокираме тяхното въображение със стълбата като задължителна част от подредбата”, посочи шефът на отдел „Култура и духовно развитие” Дима Укалска.

„Празникът наистина е многоцветен. Той е наследство от Първия овощарски национален конкурс, проведен през далечната 1896 г. в нашия град. Тогава конкурсът е удостоен със званието „Майка на българското овощарство“. След това също се е провеждал, но нямаме изчерпателни сведения. Празникът на плодородието се провежда ежегодно от 2008 г., винаги в края на септември – началото на октомври”, припомни тя.

Част от празничната програма бе и кулинарната демонстрация на Дешка Кротева, която презентира характерните за с. Горно Драглище „циганици“, понашему – мекици. Също така разкри тайните на приготвянето на пърженица със зелени домати пред всички кюстендилци и гости на празника, разказвайки тънкостите в готвенето по атрактивен начин.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *