HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Яденето на тези храни може да ви направи по-щастливи

Вече е доказано, че дори само няколко минути упражнения на ден могат да подобрят настроението ви. А сега научаваме, че някои видове храни имат ефект върху нивото на усещане за щастие. Според проучване, публикувано в „PLoS One”, плодовете и зеленчуците, са не само чудесни за физическото ви здраве – те могат да направят чудеса и за вашето психическо здраве.

За проучването, учените изследват група млади хора, които обикновено не ядат плодове и зеленчуци (участниците са предимно млади жени на възраст 18-25) и ги разделят на три групи. Едната група получава две допълнителни порции плодове и зеленчуци на ден, друга получава текстове, които да им напомнят да ядат плодове и зеленчуци, както и ваучери, за да ги купуват и третата група продължава своите хранителни навици, както обикновено. В началото и края на проучването, на участниците са дадени психологически оценки, които отчитат факторите на психичното им здраве като настроение, жизненост, мотивация, и симптоми на депресия и тревожност.

Само след 14 дни, изследователите установили, че групата, която е получила плодове и зеленчуци и ги е включила в храненето си, подобрява психологическото си благосъстояние. Въпреки, че изследователите отбелязват, че изследването не открива подобрения в налични симптоми на депресия и тревожност, те вярват, че тъй като настроението на участниците се е подобрило в такъв кратък период от време, по-дълъг срок на проучване би могъл да намали и такива симптоми.

Проучването допълнително подчертава, че дори малки промени в ежедневието могат да доведат до големи разлики. Ако се чувствате вдъхновени да добавите малко повече натурална продукция към вашата храна, вижте ръководство за бране на някои от най-добрите плодове и зеленчуци, защото едно от правилата на здравословното хранене е да включваме в нашето меню сезонни плодове и зеленчуци.

Праскови :Стартов сезон: Май месец, Пиков сезон за бране : юли и август, Край на сезона: Септември

Ягоди : Стартов сезон:Март месец, Пиков сезон за бране : април-юни , Край на сезона: Септември

Къпини: Започнете от : Април, Пиков сезон за бране : юли и август, Край на сезона: Септември

Домати: Стартов сезон: Юни, Пиков сезон за бране : средата на юли до септември, Край на сезона: Септември

Зелена салата: Започнете от : Април, Пиков сезон за бране : април – Юни, Край на сезона: Септември

Морковите, Картофите, Лука, Чесъна и Зелето са есенни зеленчуци в България и се берат през септември и октомври, но са налични за употреба основно през зимата. /beu.bg

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *