Язовир “Студена” достигна мъртвия си обем

Кризата в Перник се задълбочава, нивото на язовир “Студена” достигна мъртвия си обем, съобщава БНТ. Проблемът с водоснабдяването в града изостри политическият тон между управляващи и опозиция. Днес стартира аварийният план за водоснабдяване на Перник, който ще бъде изпълнен на четири етапа. Премиерът Бойко Борисов провери на място строителните дейности. Предвижда се да бъде изграден нов магистрален тръбопровод с дължина километър и 200, на стойност 2,2 млн. лв. успоредно на досегашния, през територията на “Стомана Индъстрис”. Обсъжда се вариант той да заобиколи ТЕЦ-Перник, но тогава ще струва 3 млн. и 100 хил. лв.

Днес започна и модернизация на една от двете пречиствателни станции. Целта е да се повиши техният капацитет, за да може да обработват по-замърсена вода, при по-ниски технологични разходи, ако нивото на язовир “Студена” падне под мъртвия обем. Последният етап предвижда подмяна и ремонт на вътрешно-градската ВиК-мрежа. Водната криза в Перник обаче придоби остър политически оттенък и предизвика скандал между управляващи и опозиция.

Бойко Борисов, министър-председател – Ако изключим вчерашното присъствие, всички, които идваме тук, и аз за пръв път си позволявам да кажа и нещо политическо, но бях нападнат, не за друго. Нашият интерес на всички е да решим тази криза по най-добрия начин. Кметът днес възлага, държавната фирма “Монтажи” поема, благодарение на инвеститорите от “Стомана”, че това, което минава през тяхна територия, моментално ще го прехвърлят на Общината, за да си е собственост на Общината, което е трябвало да бъде направено преди 20-30 години може би, не е направено. Искам ТЕЦ-а да го проверите как е приватизиран.

Стана ясно, че премиерът Борисов вика на среща в Министерския съвет, всички, които имат отношение към водната криза в Перник.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *