Язовир „Хайдутите“ в благоевградското с. Лешко пръв се сдоби със статут на държавна собственост, ще го обгрижват 11 чиновници от офисите си в бившата печатница на кв. „Еленово“

Вчера областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, кметът на Благоевград Румен Томов и представител на създаденото преди 2 г. Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовирите“ сключиха първия тристраничен протокол, с който общинският язовир „Хайдутите“ в благоевградското с. Лешко вече е собственост на държавата и занапред за него ще се грижи държавното предприятие.

„Хайдутите“ е с обем 0,16 млн. куб. метра, насипна стена и тръбен преливник. Язовирът е вторият и последен в общината след „Стойковци“, който „Напоителни системи“ даде на концесия. „Хайдутите“ е един от 139-те язовира на територията на Благоевградска област, които общините взеха решение да дадат на държавата, тъй като нямат възможност и пари да се грижат за тях, да ремонтират стените им, да поддържат водното количество в тях в безопасни параметри и да се чудят как да ги напълнят в сушави години. За себе си 14-те общини на територията на областта си оставиха 339 общински язовира, за които поемат ангажимента сами да ги обгрижват.

Принудителното дарение, наложено от липсата на достатъчно финанси общините да запазят собствеността на язовирите, които се нуждаят от непрекъснати грижи заради сигурността на разположените наблизо селища, стана преди 2 г. Според областния управител Бисер Михайлов не може да се говори за забавяне, защото процедурата е много дълга.

Преди да вкарат предложението за деактуването на язовирите за гласуване в общинските съвети, кметовете трябва да съберат необходимата документация за водоемите, най-важният документ от които е актът за общинска собственост, който в много случаи обаче бил забутан сред другата документация и не винаги успявали да го открият. Местната управа още трябва да прецени дали водоемът, който искат да дарят на държавата, отговаря на условията за язовир, и да проверят дали не е даден на концесия, защото държавните дружества в страната, които са собственици на част от българските язовири, рядко се сещат да уведомят местната управа, ако решат да ги дадат за стопанисване на трети лица.

Следващата стъпка е губернаторът да реши дали да приеме или отхвърли дарението, после да впише договора за дарение, в който двете страни са кметът на съответното населено място и областният управител като представител на държавата, и едва след това с тристранен протокол съответният язовир може да бъде прехвърлен в активите на Държавното предприятие „Управление и стопанисване на язовирите“ с акт за публична държавна собственост.

При това положение най-вероятно благоевградският яз. „Хайдутите“ ще бъде първият, който ще се появи в бъдещите активи на държавното предприятие „Управление и стопанисване на язовирите“. До вчера стойността на имуществото му в Търговския регистър бе 0 лв., тоест в активите на предприятието още няма един водоем. Това е 2 г. след като то бе създадено под шапката на Министерството на икономиката с предмет на дейност „комплексно управление на язовири – публична и частна държавна собственост, съгласно чл. 139а, ал. 3 от ЗВ, като може да осъществява и други дейности, които осигуряват и допълват основния предмет на дейност, включително отдаването им под наем“.

Извън финализираното прехвърляне на „Хайдутите“, до момента губернаторът Михайлов е приел дарение на язовири от още 3 общини – 3 са дарените от Санданска община, 16 от Гоцеделчевска и 1 язовир от Разлог. „Съвсем скоро предстои да подпишем заповеди за дарение още на 18 язовира в Симитли, 34 в Струмяни, 14 в Хаджидимово, 28 в Сатовча и 1 в Гоце Делчев”, уточни Михайлов. Извън тези бройки кметовете са на финала на комплектуването на документите за дарение на още 7 водоема – по 1 в Симитли и Гоце Делчев, и 5 в Струмяни.

Междувременно ДП „Управление и стопанисване на язовири” е изпреварило само с няколко дни официалното прехвърляне на първия язовир в областта и вече има офиси на регионалното звено, което ще работи в Благоевград. Областната управа му е дала няколко стаи в бившата печатница до подстанцията на кв. „Еленово“. В него ще се разположат 11 държавни служители. Предвид високия стандарт, който предприятието поддържа до момента – заплати от по 1800 лв., без никаква работа досега, инвестирани 8.3 млн. лв. облекло, офис оборудване, компютри, високопроходими автомобили и командировки в страната за обход на язовири, както и получени от държавата 78,8 млн. лв. за купуване на контролно-измерителни системи, мерителни устройства за нивото на водата и за рейки за язовирите, за паспортизация на язовирите и тяхната охрана, както и за текущи ремонти, в това число и за обследване и почистване на язовирните дъна, най-вероятно благоевградските служители на държавното предприятие първо ще си направят ремонт на офисите, за да им е по-комфортно зад бюрата.

Припомняме, че в страната има общо 5700 язовира, от които 4000 са общинска собственост и се очаква точно те да бъдат дадени за стопанисване на новото държавно предприятие, за което ще работят 131 скъпоплатени държавни служители. За останалите 1700 язовира се грижат „Язовири и каскади” към НЕК и „Напоителни системи” АД. Последното държавно дружество в момента е под шапката на земеделското министерство и за няколко години успя да раздаде десетки от своите язовири на концесия, включително и най-големия водоем на територията на Благоевградска област – яз. „Стойковци“, който в момента се ползва от софиянци за развъждане на риба и спортен риболов, а от своята част в язовира „Напоителни системи“ точи вода за напояване на околните села.

Извън тези институции язовирите се контролират още и от Главна дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“ към Държавната агенция по метрологичен и технически надзор, както и от Басейнова дирекция „Западнобеломорски район”.

Само преди няколко години Върховната административна прокуратура съобщи, че в България царят хаос и пълна липса на отговорност по отношение на язовирите, защото освен многото отговарящи за тях чиновници за 268 водоема няма никаква информация чия собственост са.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *